Vuosi-uravalmentajana_amy-skogberg

”Reilu vuosi sitten astuin ensimmäistä kertaa Suomen Ekonomien ovista sisään uutena uravalmentajana täynnä intoa päästä coachaamaan ekonomeja. Tuosta hetkestä lähtien on ollut aivan huippua saada työskennellä osana osaavaa ja kannustavaa joukkoa sekä ihanien asiakkaiden eli ekonomijäsenten kanssa.

Vuoden tullessa täyteen on sopiva hetki tutkiskella, mitä olen tänä aikana oppinut ekonomeista ja meidän urista.  

Olin toiminut uravalmentajan roolissa vasta muutamia viikkoja, kun syntyi ensimmäinen ahaa-elämys: ekonomi on liike-elämän moniottelija!

Olin toiminut uravalmentajan roolissa vasta muutamia viikkoja, kun syntyi ensimmäinen ahaa-elämys: ekonomi on liike-elämän moniottelija!

Vanhana yleisurheilijana pidän seitsen- ja kymmenottelijat kovimpina urheilijoina. Laji vaatii nopeutta ja kestävyyttä, voimaa ja tekniikkaa sekä täysillä painamista ja rentoutumista. Puhumattakaan henkisistä kyvyistä. Oppimistaitoa, resilienssiä, sitkeyttä, keskittymistä, venymistä ja itsensä voittamista – vain muutamia mainitakseni. Uskon, että jokainen ekonomi tunnistaa itseään edellä mainituista ominaisuuksista.

Moniottelijoita löytyy joka lähtöön. Joku on nopeampi, toinen vahvempi ja kolmas sitkeämpi. Tyypillistä lajin harrastajaa ei ole olemassakaan. Myöskään tyypillistä kauppatieteilijää ei ole olemassakaan, toisin kuin ehkä luullaan.

Suomalaisessa yhteiskunnassa elää edelleen piintynyt uskomus ekonomi-stereotyypistä. Kauppatieteet on helppo laittaa ’pankki- ja finanssiala’ -laatikkoon, vaikka niihin kuuluu roppakaupalla eri aineita, minkä ansiosta ekonomejakin löytyy joka junaan. Meitä työskentelee yli 5 000 erilaisella tehtävänimikkeellä Suomen Ekonomien statistiikan mukaan.

On siis aika murtaa myytti stereotyypistä.

On ollut ilo huomata, että ekonomien iloiseen joukkoon mahtuu mitä erilaisimpia tekijöitä, jotka työskentelevät omannäköisissä rooleissa.

On ollut ilo huomata, että ekonomien iloiseen joukkoon mahtuu mitä erilaisimpia tekijöitä, jotka työskentelevät omannäköisissä rooleissa.

Toki olin tiennyt, että kauppatieteiden opinnoista työllistytään hyvinkin erityyppisiin tehtäviin. Mutta nyt vasta iski kunnolla tajuntaan, miten monimuotoisen perustan uralle kauppatieteellinen koulutus antaa, mahdollistaen itseään kiinnostavia uravalintoja.

Samalla tavalla kuin moniottelijoita löytyy joka lähtöön, löytyy Suomen talouden menestyksen tekijöitäkin. Kaikki talouden tekijät eivät ole talouden asiantuntijoita tai ekonomisteja. Suomen taloutta rakennetaan monella eri tasolla ja monesta eri näkökulmasta esimerkiksi innovatiivisuuden, ekosysteemien ja kestävän kehityksen avulla. Ja kaikkien panos tarvitaan sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti luomaan tietä eteenpäin.

Murretaan samalla toinenkin myytti.

Olen huomannut, että monet ottavat paineita siitä, että ovat generalisteja. Jos kuulut tähän joukkoon, on aika muuttaa käsitystä siitä, että ’generalistit eivät osaa mitään’. Generalistina et valmistu suoraan mihinkään ammattiin, mutta juuri siihen koulutuksen hienous perustuukin.

Kauppatieteiden opinnot on mitä parhain perusta yksilölliselle, itseään kiinnostavalle urapolulle. Sitä paitsi useiden tulevaisuusennusteiden mukaan generalisteille arvioidaan olevan työelämässä yhä suurempi tarve. Maailman muuttuessa alati nopeampaa tahtia moniosaaja muuttuu sen mukana. Avoimuus muutokselle on menestymisen edellytys.

Toivotan menestymistä kaikille talouden tekijöille ja liike-elämän moniottelijoille!”

PS. Jos generalistina kaipaat oman osaamisesi tunnistamista ja sanoittamista, 14.3. alkaa verkkovalmennuksemme Tunnista ja sanoita osaamisesi. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.