Ensimmäisenä koronakesänä vuonna 2020 tilanne oli historiallisen huono. Tuolloin alan opiskelijoista 80 prosenttia löysi itselleen kesätyöpaikan. Vajaa puolet vastaajista arvioi tuolloin koronan vaikeuttaneet työnhakuaan. Opiskelijat kertoivat, että pandemiatilanteesta johtuvat rekrytointiprosessien keskeytykset ja rekrytointikiellot olivat johtaneet jopa sovittujen työpaikkojen peruuntumiseen.

Nyt on siis ponnahdettu lähestulkoon takaisin pandemiaa edeltäneiden vuosien lukuihin. Koronaa edeltävänä vuonna 2019 kauppatieteiden opiskelijoista 93 % työllistyi kesäksi.

Palkatkin nousussa, pääkaupunkiseutu kirii

Kauppatieteitä opiskelevien naisten mediaanipalkka oli viime kesänä 2 200 euroa kuussa ja miesten 2 236 euroa kuussa. Edellisvuoteen verrattuna sekä naisten että miesten mediaanipalkat nousivat: naisten 100 euroa ja miesten 36 euroa.

Vuosipalkoissa miesten keskiansiot olivat 12 696 euroa ja naisten 11 636 euroa.

Pääkaupunkiseudulla mediaanikuukausipalkka oli 2 300 euroa. Se on 150 euroa enemmän kuin muun Suomen mediaanipalkka. Pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välinen mediaanipalkkojen ero kasvoi toista vuotta putkeen viidellä eurolla.

Perustiedot kesätyötutkimuksesta

  • Suomen Ekonomit tutkii kauppatieteiden opiskelijoiden kesätyöllistymistä ja kesätyöpalkkoja vuosittain.
  • Tuoreimpaan kyselyyn vastasi 1 461 ihmistä syksyllä 2021.
  • Vastanneista noin puolet oli toisen tai kolmannen vuoden opiskelijoita. Vastauksia saatiin kiitettävästi eri yliopistoista.

Lisätietoja:

Mykkänen Riikka
Yhteiskuntasuhdepäällikkö
p. +358445929939