Kuvituskuva

Suomen Ekonomit uskoo, että uuden kasvun mahdollisuudet ovat erityisesti kasvuyrityksissä. Globaalin finanssikriisin jälkeen vuosina 2008–2011 parisataa kasvuyritystä vastasi yhteensä 28 prosenttia kaikista yksityisen sektorin uusista työpaikoista.  

”On syytä uskoa, että koronakriisin jälkeen merkittävä määrä uusia työpaikkoja syntyy jälleen kasvuyrityksiin. Siksi olemme halunneet lähteä ratkaisemaan kasvuyrittäjyyteen liittyviä haasteita”, sanoo Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää.  

Uusia rahoitusväyliä löydettävä 

Yksi haasteista on rahoitus – etenkin kriisioloissa. Ratkaisuksi Ekonomit ehdottaa Suomessa olevan pääoman vapauttamista kasvuyrityksiin. Käytännössä se voisi tarkoittaa esimerkiksi kotimaisen säätiörahoituksen kanavointia startupeihin lainsäädäntöä helpottamalla. Tai helpottamalla edelleen listaamattomien osakeyhtiöiden henkilöstöanteja.  

Suomen Ekonomit teki jo viime keväänä työtä rahoitusväylien löytymiseksi.  

”Finanssikriisin vaikutusten aikana valtio ei tukenut kasvuyrityksiä kriisirahoituksella ulkomaisen pääoman poistuessa. Nyt koronakriisin aikana tehtiin toisin. Olimme mukana vaikuttamassa siihen, että Teollisuussijoitukseen kanavoitiin yhteensä 250 miljoonaa euroa rahoitusohjelmiin, jotka tekevät pääomasijoituksia startupeihin ja kasvuyrityksiin”, iloitsee Suomen Ekonomien erityisasiantuntija Ted Apter

Pelisääntöjä yritys- ja työelämään 

Raha ei ole ainoa kompastuskivi. Esimerkiksi pula osaajista, pitkittyneet lupaprosessit, TKI-toiminnan riittämättömyys ja yrittäjien jaksaminen askarruttavat.  

Haasteet ja ratkaisuehdotukset on koottu Suomen Ekonomien kasvuyrittäjyystavoitteiksi, jotka ohjaavat liiton vaikuttamistyötä. 

”Yrittäjyys on monelle ekonomille jossain vaiheessa uraa realistinen vaihtoehto. Haluamme olla mukana luomassa pelisääntöjä, jotka toimivat kannustavasti yritys- ja työelämässä, joka monimuotoistuu nopeasti. Hyvin toimiva yritysekosysteemi on kuitenkin koko Suomen etu. Se luo työtä ja hyvinvointia meille kaikille”, Apter sanoo. 

Kasvuyrittäjyys

Tutustu tarkemmin: Suomen Ekonomien kasvuyrittäjyystavoitteet

Lisätietoja: 

Timo Saranpää, puheenjohtaja, Suomen Ekonomit 
timo.saranpaa@ekonomit.fi , p. +358505236005

Ted Apter, erityisasiantuntija, työmarkkina- ja yhteiskuntapolitiikka, Suomen Ekonomit
ted.apter@ekonomit.fi, p. +358400602439