1. Lue paperit

Yllättävän moni ei ole tutustunut tarkkaan oman työpaikkansa kannustinohjelman ehtoihin, kertoo Suomen Ekonomien juristi Sarianna Heiska. Ehdoista on yleensä ja toivottavasti olemassa kirjalliset säännöt. Niistä kannattaa katsoa etenkin seuraavia asioita: Mitkä ovat kannustimien maksuperusteet, eli mitä pitää tapahtua, että saa rahat? Onko ohjelma voimassa toistaiseksi vai määräajan?

2. Tiedosta insentiivien riski

Työnantajat haluavat useimmiten pitää täyden määräysvallan itsellään. Usein bonusohjelmat ovatkin sellaisia, että ne ovat työnantajan yksipuolisesti muutettavissa. Tästä muodostuu riski, jos palkka perustuu merkittävästi kannusteisiin, ja työnantaja päättääkin lopettaa kannustinohjelman tai heikentää sen ehtoja.

3. Tarkasta maksuehdot

Kannustimien maksuehdoissa voi olla erilaisia rajoituksia. Ne voivat olla esimerkiksi sellaisia, että bonusta ei makseta, jos työsuhde ei ole voimassa maksupäivänä tai jos työntekijä on silloin irtisanomisajalla. Nämä voivat tulla yllätyksenä etenkin työpaikkaa vaihtaessa.

Ekonomien lakipalveluiden avulla saat sen, mikä sinulle kuuluu

  • Jos sinulla on kysyttävää tulospalkkioista tai esimerkiksi bonustasi ei ole maksettu sovitusti, voit olla yhteydessä lakipalveluihimme.
  • Juristit palvelevat sinua henkilökohtaisesti kaikkina arkipäivinä.
  • Mitä kauemmin olet jäsenenä, sitä paremmat lakipalvelut saat: Jäsenyysvuodet kerryttävät sinulle laajemman oikeusavun.