Mitä kannattaa ottaa huomioon, jos on tekemässä johtajasopimusta? Ekonomien juristi Sarianna Heiska neuvoo kiinnittämään huomiota ainakin näihin viiteen tärkeään seikkaan:

1. Työaika

Johtaja voi olla työaikalain ulkopuolella ja työskennellä kokonaispalkalla. Silloin työaikaa ei seurata eikä ylitöistä tipu korvauksia.

2. Työehtosopimuksen ulkopuolella?

Johtajasopimukset ovat yleensä työehtosopimusten (tes) ulkopuolella. Työehtosopimuksesta automaattisesti työntekijöille tulevat edut täytyy siis itse neuvotella omaan johtajasopimukseen.

3. Onko kilpailukieltoa?

Onko sopimuksessa kilpailukielto ja jos on, niin millainen? Johtajasopimuksessa voidaan sopia kovemmista kilpailukieltorajoituksista kuin muiden työntekijöiden kohdalla. Tässä kohtaa kannattaa olla tarkkana, sillä kilpailukielto voi vaikeuttaa työpaikan vaihtoa merkittävästi.

4. Muut rajoitukset ja sanktiot

Johtajasopimuksessa voi olla enemmän rajoituksia ja sanktioita kuin muilla. Esimerkki tällaisesta on asiakkaiden houkuttelukielto tai rekrytointikielto sopimussakkoineen. Näillä pyritään estämään se, ettei johtaja vie lähtiessään koko tiimiä mukanaan.

5. Johtajan irtisanominen

Työsuhteisia johtajia ei voi erottaa ilman irtisanomisperustetta. Toimitusjohtajasopimus sen sijaan on oma lukunsa, sillä toimitusjohtajilla ei ole minkäänlaista työsuhdeturvaa. Toimitusjohtajasopimus on siis todella tärkeä dokumentti, joka kannattaa ehdottomasti tarkistuttaa juristilla.

Miten hyödyt Ekonomien lakipalveluista?

  • Jäsenenä voit tarkistuttaa johtajasopimuksesi Ekonomien juristilla. Sopimus lähetetään juristille tarkistettavaksi ja saat kommentit puhelimitse erikseen sovittuun aikaan.
  • Juristimme auttavat myös, jos sinulla on kysymyksiä liittyen johtajasopimuksesi tulkintaan tai päättämiseen.
  • Mitä kauemmin olet jäsenenä, sitä paremmat lakipalvelut saat: Jäsenyysvuodet kerryttävät sinulle laajemman oikeusavun.