Aloita työnhaku kirkastamalla tavoitteesi.

Kysymys: ”Auttakaa! Joudun hakemaan töitä, ja edellisestä kerrasta on vuosia. CV:nikin on ikivanha. Olen ihan pihalla. Mistä aloitan?” Nimimerkki Päivittäjä

Suomen Ekonomien uravalmentaja Arja Parpala vastaa: Kysymyksesi kiinnostaakin varmasti monia muitakin tällä hetkellä. Työnhaun käytännöt ovat muuttuneet monin tavoin vuosien takaisesta.

Jotta työnhaku onnistuu, kannattaa lähteä liikkeelle hiukan laajemmasta näkökulmasta kuin CV:n viilaamisesta.

Aloita näistä: 5 tärkeää kysymystä

Kysy itseltäsi viisi tärkeää kysymystä, jotka luovat pohjan työnhaulle ja tulevaisuudellesi.

  1. Mitä osaan?
  2. Mitä olen saanut aikaan?
  3. Mikä minua kiinnostaa?
  4. Millaista elämää haluan elää?
  5. Millaista työtä haluan tehdä?

Kun olet vastannut näihin kysymyksiin, olet kirkastanut tavoitteesi. Kirjaa tavoite selkeästi muistiin, jotta se voi olla ohjenuoranasi työnhaun matkallasi.  

Paneudu ensimmäisenä kahteen viimeiseen kysymykseen. Ne antavat sinulle tietoa siitä, millaista työtä, työnteon tapaa ja organisaatiokulttuuria tavoittelet. Kun luet työpaikkailmoituksia tai keskustelet ihmisten kanssa, peilaa lukemaasi tai kuulemaasi omiin vastauksiisi.

Hae vain sellaisia tehtäviä, jotka innostavat sinua ja joissa näet itsellesi mieluisan tulevaisuuden. Silloin olet vakuuttava ja saat myös työnantajat kiinnostumaan.

Mitä tarjoat työnantajille?

Valitse seuraavaksi kärkiviestit, jotka saavat työnantajat kiinnostumaan osaamisestasi.

Tutki aiempia vastauksia erityisesti kysymyksiin 1–3. Mitkä asiat sieltä nousevat innostaviksi ja kaikkein tärkeimmiksi osaamisiksi, kiinnostuksiksi ja aikaansaannoksiksi? Mitkä ovat ne kolme tai neljä asiaa, jotka työnantajan on tärkeää tietää sinusta, jotta hän haluaa kutsua sinut haastatteluun?

Kun kärkiviestit on kirkastettu, voit alkaa kirjoittaa. Kirjoita ensin aivan vapaasti, itseäsi varten. Kuvaa osaamistasi ja kokemustasi käytännön esimerkeillä. Kirjoita mieluiten paljon esimerkkejä. Voit käyttää niitä monin tavoin työnhaun eri vaiheissa.

Kirkasta CV:n ja hakemuksen työnjako

Ennen kuin alat kirjoittaa varsinaisia työnhaun asiakirjoja, päätä, mitä asioita haluat kertoa CV:ssä ja mitä hakemuksessa. Yksi hyvä työnjako on sellainen, jossa CV vastaa kysymykseen mitä ja hakemus vastaa kysymyksiin miksi ja miten.

Toinen mahdollinen tapa on painottaa CV historiaan ja hakemus tulevaisuuteen. CV siis kertoo, mitä olet tehnyt aiemmin ja hakemus kertoo, mitä hyötyä sinusta on työnantajalle tulevaisuudessa. Esimerkit ovat oivallinen tapa nostaa esiin tarjoamasi hyöty.

Kun olet päättänyt työnjaon, sinun on melko helppo poimia aiemmin kirjoittamastasi tekstistä lauseita ja esimerkkejä, jotka vastaavat työnantajan tarpeisiin, esimerkiksi työpaikkailmoituksessa kerrottuihin vaatimuksiin. Varmista vielä, että kärkiviestisi tulevat mukaan.

Kun CV ja hakemus alkavat olla valmiit, anna niiden levätä ja lue ne parin päivän päästä uudelleen. Pyydä jotakuta tuttua lukemaan asiakirjat ja kysy, mikä herättää hänen huomionsa. Jos hän huomaa kärkiviestisi, olet päässyt jo pitkälle.

Ja sitten vain toimeen. Etsi työpaikkailmoituksia. Lähetä CV:si suorahaku- ja rekrytointikonsulteille. Hae LinkedInistä mielenkiintoisella alalla tai yrityksissä työskenteleviä kontaktejasi ja pyydä heitä jakamaan CV:täsi eteenpäin. Ota suoraan yhteyttä kiinnostaviin työnantajiin.

Työnhaku onnistuu, kun ensin löydät vastaukset peruskysymyksiin, kirjoitat tehokkaat viestit ja sen jälkeen toimit aktiivisesti.

Mitä sinä kysyisit uravalmentajalta?

Lähetä kysymyksesi: viestinta@ekonomit.fi otsikolla ”Kahvitaukoneuroosi”. Julkaisemme kysymyksiä ja vastauksia myös Ekonomi-lehdessä.

Työnhaun teemoihin voit paneutua syvällisemmin verkkovalmennuksissamme:

  • Tunnista ja sanoita osaamisesi
  • 5 näkökulmaa piilotyönhakuun
  • Myy osaamisesi työnantajille

Ilmoittaudu valmennuksiin: tapahtumat.ekonomit.fi

Lue myös:

Työnhaku yli 50-vuotiaana on oma taiteenlajinsa – näin onnistut

54-vuotias KTM Jari Myllyperkiö työllistyi koronakriisin keskellä: ”Osoitin, miksi minusta voisi olla hyötyä”

Näin haet töitä piilosta

”Olen ahkera introvertti, mutta äänekkäät saavat töissä kaiken kunnian” – Näin uravalmentaja neuvoo

”Pelkään että minua pidetään kalkkiksena, vaikka en ole” – Näin uravalmentaja vastaa