Levänen Ida
Viestintä- ja markkinointipäällikkö, Ekonomi-lehden päätoimittaja
p. +358407674661

Työ läikkyy vapaa-ajalle. Viestiä pukkaa joka tuutista. Etätyössä yksinäisyys painaa ja toimistolla ei saa keskittymisrauhaa.

Modernin ajatustyöläisen arki ei ole ikiaikaisille aivoillemme helppoa. Koronasulku taisi vielä korostaa sitä, että asiantuntijatyötä tehdään nimenomaan pään sisällä. Olitpa missä hyvänsä, voit aina olla töissä. Missä ja milloin saa rauhoittua, lautautua ja palautua?

Olitpa missä hyvänsä, voit aina olla töissä. Missä ja milloin saa rauhoittua, lautautua ja palautua?

Tämän syksyn aikana te jäsenet olette ilmaisseet meille harvinaisen selvästi, että mielen hyvinvointi ja henkinen jaksaminen ovat juuri nyt tärkeimpiä asioita, joihin toivotte meidän vaikuttavan. Tulos on ollut sama monessa eri kyselyssä ja keskustelussa. Mikään ei yhdistä ekonomeja ja kyltereitä niin kuin kokemus siitä, että omasta vireestä on pidettävä huolta. Jaksamista ja mielenterveyttä on vaalittava, sillä niitä uhataan monelta suunnalta.

Onneksi teema on meille tuttu. Esimerkiksi työaikaan liittyvä vaikuttaminen on ollut peruskalliomme alusta saakka. Tämä tarkoittaa esimerkiksi vuosilomalakia pidempiä lomia ja ylimääräisiä vapaita sekä joustoja, kuten työaikapankkeja ja liukumia. Tarvittaessa lakineuvontamme auttaa saamaan oikeudenmukaiset korvaukset pitkistä työpäivistä.

Teemme paljon myös sen eteen, että työ ja muu elämä pysyisivät tasapainossa. Olemme neuvotelleet jäsenillemme konkreettisia hyötyjä, jotka auttavat yhdistämään työn ja muun elämän. Tällaisia ovat esimerkiksi mahdollisuus sairastaa ilman palkan menetystä sekä oikeus saada palkkaa sairaan lapsen hoitoajalta sekä äitiys- ja isyysvapaalta.

Neuvottelemme jäsentemme puolesta myös etätyöhön liittyvistä määräyksistä ja suosituksista. Mahdollisuus tehdä etätyötä on toive, jonka lähes kaikki jäsenemme jakavat. Tämä toive on kuultu.

Teemme kaikkemme, jotta Suomessa on jatkossakin hyvässä vireessä olevia ekonomeja.

Kirjoitus on julkaistu Ekonomi-lehdessä 4/2021.

Lue myös