Eriksson Suvi
Johtaja, urapalvelut
p. +358408488935

Tätä kirjoittaessa on jopa vaikea löytää julkista keskustelua, joka ei jollain lailla liittyisi vastuullisuuteen. Suuret sosiaalisen vastuun kysymykset ovat ratkaistavinamme Ukrainassa käynnissä olevan sodan vuoksi. Toisaalta taas välttämättömien ilmastotekojen paine kasvaa koko ajan.

Miten nämä liittyvät mentorointiin? No siten, että tänä keväänä Suomen Ekonomit kokeilee vastuullisuusteemaista mentorointia yhdessä kahden muun liiton kanssa.  

Mentorointihan on yksi loistavimmista tavoista oppia. Minullakin on ollut ilo toimia mentorina, ja minulla on ollut parikin loistavaa mentoria. Tänään viimeksi lupauduin uudelle yhteiselle oppimismatkalle.

Monelle mentorointisuhde tarkoittaa sitä tutuinta asetelmaa, jossa toinen on kokeneempi (mentori) ja toinen kokemattomampi (aktori). Usein mentorointisuhde on melko pitkä, vähintään puoli vuotta, ehkä vuosikin. 

Tällaisen mestari-kisälli-tyyppisen, pidemmäksi aikaa sitoutumista edellyttävän mentoroinnin sijaan moni kaipaa työuran eri vaiheissa samanhenkistä, jostakin samasta asiasta kiinnostunutta keskustelukumppania, sparraajaa. Silloin kyse onkin ehkä enemmän vertaismentoroinnista.  

Tämän kevään kokeilussa vertaismentorin voi löytää paitsi muista Ekonomien jäsenistä, myös Lakimiesliiton ja Loimun (luonnontieteellisten, ympäristötieteellisten ja metsätieteellisten alojen asiantuntijoiden liitto) jäsenistä. Yhdistävänä teemana on vastuullisuus, sen mahdottoman monissa muodoissaan. Näin haluamme tukea paitsi jäsentemme oppimista, myös verkostoitumista yli tehtävä- ja koulutustaustarajojen. 

Matalalla kynnyksellä mukaan ilman pitkää sitoutumista 

Vastuullisuuden vertaismentorin kanssa voi yhdessä oppia esimerkiksi vastuullisuuteen liittyvästä raportoinnista, teemaan liittyvästä lainsäädännöstä tai sparrata uutta liiketoimintaideaa. Vertaismentorin kanssa voi myös pohtia ihan uutta urasuuntaa. 

Mentorointia ei ole ilman mentoreita, joten kaipaamme apuasi. Nyt sinulla on siis elämäsi tilaisuus oppia vastuullisuuden todella moninaisen sateenvarjon alla muilta samasta teemasta kiinnostuneiden kanssa.

Vastuullisuuden alue on jatkuvassa muutoksessa, joten se on kaikille jatkuvaa oppimista. Vertaismentoriksi mukaan lähtiessäsi et sitoudu pitkään ohjelmaan, vaan olemaan matalalla kynnyksellä saavutettavissa esimerkiksi muutamaan keskusteluun. Halutessasi löydät vaikka useammankin mentorin, eikä kukaan estä jatkamasta sparrailua pidempäänkin. 

Kiinnostuksen kohteesi vastuullisuuteen liittyen voi olla juuri niin konkreettinen kuin sinua parhaiten palvelee.  

P.S. Järjestämme vertaismentoroinnin myötä vastuullisuuden teemasta myös kolme kiinnostavaa tilaisuutta, joiden sisältö on valmisteltu yhdessä Lakimiesliiton ja Loimun kanssa. Vaikka vertaismentorointi ei juuri nyt sinun pirtaasi sopisikaan, niin teematilaisuudet aukeavat myös kaikille ekonomi- ja KylteriPlus-jäsenillemme. Ilmoittautuminen tilaisuuksiin aukeaa lähiaikoina. Seuraa tapahtumakalenteriamme.