Uudistuksen tarkoituksena on parantaa palkkatasa-arvoa ja keinoina ovat muun muassa työnhakijoiden ja työntekijöiden oikeudet saada tietoa palkoista.
”Nyt olisi ollut oiva tilaisuus tehdä palkkaläpinäkyvyyden kannalta merkittäviä parannuksia, mutta on keskitytty vain siihen, että määräysten minimivaatimukset täyttyvät. Direktiivin tavoitteita ja tulevan lainsäädännön selkeyttä on selvästi pohdittu vähemmän”, Hyyppä toteaa.
Tasa-arvolainsäädäntöä olisi pitänyt käsitellä kokonaisuutena niin, että vanhat ja uudet määräykset olisi mietitty kattavammin yhteensopiviksi. Koska sitä ei tehty, vanhasta ja uudesta sääntelystä tulee osittain päällekkäistä. Lisäksi muotoiluissa on epämääräisyyttä, mikä aiheuttaa varmasti tulkintaepäselvyyksiä.
Yleisesti ottaen Hyyppä pitää lakimuutosta askeleena oikeaan suuntaan ja uskoo, että se kannustaa yrityksiä ottamaan käyttöön palkkausjärjestelmiä ja kehittämään olemassa olevia käytäntöjä.
”Tavoitteena ei ole tasapäistää palkkoja, vaan edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja palkkauksen läpinäkyvyyttä. Kun työntekijät ymmärtävät paremmin palkkarakenteet, myös palkkatyytyväisyys todennäköisesti lisääntyy. Samalla työnantajat voivat arvioida, miten heidän palkitsemisjärjestelmänsä toimivat ja ovatko ne reiluja.”
Näin lakiuudistus parantaa palkkaan liittyviä tiedonsaantioikeuksia
- Alkupalkka tai palkkahaitari on julkaistava työpaikkailmoituksessa, ennen työhaastattelua tai muulla tavoin.
- Työpaikoilla on annettava tieto, millaisilla kriteereillä palkkatasot ja palkan kehittyminen määritellään
- Työntekijällä on oikeus saada tietoonsa samaa tai samanarvoista työtä tekevien keskipalkkataso sukupuolittain jaoteltuna
- Lisäksi yli sadan henkilön organisaatioissa työnantajan tulee raportoida sukupuolten palkkaerosta monelta eri kantilta
Laki on tarkoitus hyväksyä syksyllä 2025 ja se tulee voimaan toukokuussa 2026. Direktiivi koskee kaikkia toimialoja ja kaikkia sektoreita.
Miksi asia kiinnostaa Suomen Ekonomeja?
- Ekonomeilla sukupuolten välinen selittymätön palkkaero on yksityisen sektorin korkein, peräti 9,4 %. Palkkaerojen korjaaminen on mahdotonta ilman tietoa palkoista.
- Vain joka toisen ekonomin palkka perustuu palkkausjärjestelmään, jossa arvioidaan tehtävien vaativuutta. Jos työpaikoilla ei ole käytössä läpinäkyviä palkkausjärjestelmiä, niin työntekijät eivät voi tietää, mistä palkka muodostuu ja miten sen kehittymiseen voi vaikuttaa.
- Tiedot perustuvat keväällä 2025 julkaistuun palkkatutkimukseen.
Lisätietoja:
