Toimitusjohtaja

Suomen Ekonomien järjestämässä Bisneskirja-kilpailussa etsitään erityisen laadukasta kauppa- ja taloustieteellistä alaa käsittelevää tai soveltavaa teosta, joka puhuttelee ajankohtaisuudellaan ja käsittelytavallaan laajoja kohderyhmiä. Voittaja palkitaan 30 000 eurolla helmikuussa 2023.

Bisneskirja-kilpailun viisi finalistikirjaa julkistettiin 10. lokakuuta. Yksi niistä on Hannu-Matias Nurmen kirjoittama Toimitusjohtaja.

Kerro lyhyesti itsestäsi ja taustastasi.

”Kirjan teema, toimitusjohtajuus, on minulle omakohtaisesti tuttua kahden toimitusjohtajatehtävän sekä nykyisen oman yritykseni Chief Executive Searchin myötä. Johdon suorahakukonsultin ja coachin rooleissa olen päässyt toimimaan erikokoisten yhtiöiden toimitusjohtajien kanssa yli 11 vuoden ajan.

Kysymys hyvästä johtajuudesta on ollut ja on itselleni ammatillinen ydinkysymys ja eteenpäin ajava voima. Toimitusjohtaja-kirja on yksi keskeinen askel tämän kysymyksen parissa. Halusin piirtää kuvan siitä, mitkä tekijät yhdistävät työssään onnistuvia toimitusjohtajia ja miltä hyvä toimitusjohtajan tehtävässä voisi näyttää”, Hannu-Matias Nurmi kertoo.

Mikä on kirjan ydinajatus?

”Kirjan tarkoitus on auttaa toimitusjohtajia onnistumaan tehtävässään mahdollisimman hyvin. Moni toimitusjohtaja on kommentoinut kirjan luettuaan, että olisi todennäköisesti pystynyt väistämään kuopan tai kaksi, jos olisi tutustunut kirjaan ennen ensimmäistä toimitusjohtajarooliaan.

Kirja maalaa toimitusjohtajuuden elinkaaren aina toimitusjohtajaksi kasvamisesta ja valitsemisesta tehtävässä toimimiseen ja lopulta siitä luopumiseen. Lukijat, jotka eivät ole toimitusjohtajia, ovat kuvanneet kirjaa kiinnostavaksi kuvaukseksi toimitusjohtajan elämästä sekä moderniksi katsaukseksi johtamiseen 2020-luvulla.”

Miksi kirja on juuri nyt ajankohtainen?

”Toimitusjohtajien työurat Suomessa ovat lyhentyneet yli 10 vuoden ajan ja ovat kansainvälisessä vertailussa merkittävästi lyhyempiä kuin maailmalla. Mediaanitoimikauden ollessa vain kolme vuotta voidaan perustellusti kysyä, kuinka paljon keskimääräinen toimitusjohtaja ehtii saada aikaan tässä ajassa ja mikä on turhan johtajakierron (negatiivinen) vaikutus kansantalouteen ja organisaatioiden hyvinvointiin.

Viidenkymmenen taustahaastattelun kautta oivalsin, että hallitusten, toimitusjohtajien ja johtoryhmien yhteistyössä on paljon parannettavaa ja että moni epäonnistuminen olisi ehkäistävissä etukäteen. Hallituksissa ja johtoryhmissä tarvitaan kestävämpää johtamista, tiiviimpää yhteistyötä ja parempaa kommunikaatiota.”

Mikä on suurin oivallus, jonka sait kirjaa kirjoittaessasi?

”Pitkän linjan hallitusammattilainen Kirsi Komi sanoi haastattelussamme osuvasti: ’Toimitusjohtajakin on ihminen.’ Kuunnellessani pitkään hyvin menestyneiden toimitusjohtajien tarinoita ymmärsin, kuinka yksin ja kuinka kovien paineiden kanssa moni toimitusjohtaja toimii.

Etenkin irtisanomistilanteissa inhimillisyys unohtuu valitettavan usein ja kiitokset kaikesta hyvästä unohtuvat. Vaikka toimitusjohtaja onkin yleensä yrityksensä tärkein yksittäinen toimija, lähtee arvopohjainen ja kestävä johtaminen aktiivisesta omistajuudesta ja rakentavasta hallitus-toimitusjohtajasuhteesta.”

Katso videolta Hannu-Matias Nurmen haastattelu:

Hannu-Matias-Nurmi

Lukupiiri 17.1.2023

Osallistu kaikille avoimeen ja maksuttomaan lukupiiriin, jossa Hannu-Matias Nurmi avaa Toimitusjohtaja-kirjan taustoja ja vastaa lukijoiden kysymyksiin. Lukupiirissä on myös mahdollisuus keskustella pienryhmissä kirjan herättämistä ajatuksista muiden osallistujien kanssa.

Lukupiiri järjestetään virtuaalisena 17.1.2023 klo 16.30–18.30.

Yleisöäänestys

Haluamme kuulla juuri sinun näkemyksesi finalistikirjoista. Mikä viidestä Bisneskirja-kilpailun finalistista on tehnyt sinuun suurimman vaikutuksen? Tutustu muihin finalisteihin.

Äänestä suosikkiasi ja voit voittaa 100 euron arvoisen bisneskirjalahjakortin. Palkintoja arvotaan viisi kappaletta.

Äänestys on avoinna 10.10.2022–10.2.2023. Yleisön suosikki palkitaan 5 000 eurolla.

Kirja-alennukset jäsenille

Suomen Ekonomien jäsenenä saat 30 prosentin alennuksen finalistikirjoista, kun ostat ne kustantajien verkkosivujen kautta ja käytät ostaessasi etukoodia. Koodit ovat voimassa 28.2.2023 asti.


Lue lisää Bisneskirja-palkinnosta: ekonomit.fi/bisneskirja