Miten inflaatio vaikuttaa palkkaan?  

Inflaatio eli elinkustannusten nousu syö palkan ostovoimaa. Kun esimerkiksi energian ja ruuan hinta nousee ja asuntolainan korot paisuvat, palkalla saa ostettua aiempaa vähemmän. Jos hinnat nousevat nopeammin kuin tulot kasvavat, ostovoima hupenee.  

Yksilön näkökulmasta inflaatiota vastaava palkankorotus on ratkaisu ostovoiman ylläpitämiseen.  

Yhteiskunnan näkökulmasta yhteiskunnan näkökulmasta mittavat palkankorotuset voivat pahentaa inflaatiota entisestään. Tästä voi seurata talouteen negatiivinen kierre. 

Miten Suomen Ekonomit huolehtii jäsentensä ostovoimasta? 

Työehtosopimuksissa sovittavilla yleiskorotuksilla pidetään huolta palkansaajien ostovoimasta. Yleiskorotus on vuotuisen palkkatutkimuksemme mukaan merkittävin ekonomien palkkoja nostava tekijä. Sen takia työehtosopimukset ovat tärkeitä myös ekonomeille. Olemalla liiton jäsen varmistat, että liiton neuvotteluvoima työehtosopimuspöydissä pysyy vankkana.  

Näin yleiskorotus nostaa palkkaa

Määritä lähtöpalkka ja yleiskorotusprosentti niin näet kuinka paljon yleiskorotus nostaa palkkaasi viiden vuoden ajanjaksolla.

%

Näin palkkasi nousee


Ekonomien puolesta työehtosopimusneuvottelut hoitaa yksityisellä sektorilla Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja julkisella sektorilla Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko.  

Jos haluat lisätietoa tämän syksyn työehtosopimusneuvotteluista, ilmoittaudu 28.10.2022 pidettävään Käydään kierroksilla -webinaariin.

Ostovoima ja verotus

Ostovoimaan voidaan vaikuttaa myös ansiotuloverotuksella. Sen takia Suomen Ekonomit vaikuttaa siihen, että pitemmällä aikavälillä työn verotusta kevennettäisiin kaikissa tuloluokissa.   

Kannattaako inflaatiota käyttää perusteluna, jos pyytää työnantajalta palkankorotusta?  

Palkankorotuspyyntö menee parhaiten perille, jos käytät perusteluina asioita, jotka ovat yrityksen palkkapolitiikan mukaisia.  

Inflaatiota tehokkaampia perusteita voivat olla työnkuvaan tai työstä suoriutumiseen liittyvät faktat.  

”Olen ansainnut palkankorotuksen, koska on inflaatio” -tyylinen lause ei välttämättä vakuuta työnantajaa, vaikka toki sitäkin voi koittaa. Sen sijaan kannattaa ehkä kuitenkin pohtia, mitä oikeasti teet, miten työnkuvasi on muuttunut ja teetkö esimerkiksi aiempaa vaativampia tehtäviä.

Työnantajat pitävät pay for performance -tyyppisestä ajattelusta, eli hyville työntekijöille ja hyvistä suorituksista maksetaan. Listaa ennen palkkakeskustelua konkreettisia todisteita siitä, mitä kaikkea olet saanut aikaan, missä olet hyvä ja miten tuot lisäarvoa yritykselle. 

Mistä tietää, paljonko voi pyytää palkkaa? Mikä on sopiva palkkapyyntö? 

Ekonomien jäsenenä saat kattavan ja ajantasaisen tiedon Palkkatutkasta. Palkkatutkan data on peräisin vuotuisesta palkkatutkimuksestamme. Vastaathan tutkimukseen, kun saat kutsun! Pieni teko sinulta – iso hyöty koko yhteisöllemme. Tämän vuoden palkkatutkimuksen vastausaika alkaa 1.11.2022.

Halutessasi saat myös henkilökohtaista palkkaneuvontaa, johon voit varata ajan ajanvarauskalenterista.

Jos olet siirtymässä opinnoista työelämään, hakemassa kesätöitä tai tekemässä toimeksiantogradua, voit käyttää apuna palkkasuosituksiamme.