Arvoisa yrityksen edustaja,

kesätyömarkkinoilla on nyt säpinää. Monet nuoret ja opiskelijat ottavat ensimmäisiä askeliaan työelämässä. Tämä on viestimme yrityksille ja organisaatioille, jotka työllistävät ekonomeja ja kauppatieteiden opiskelijoita.

Olemme Suomen Ekonomeissa tutkineet kauppatieteiden opiskelijoiden kesätyötilannetta vuosittain jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Tutkimuksessa keräämme ajankohtaista tietoa kesätyö- ja palkkatilanteesta. Tutkimustietojen pohjalta laadimme vuosittain kesätyöpalkkasuositukset. Samalla teemme myös kauppatieteiden maisterin alkupalkkasuosituksen sekä gradupalkka- tai gradupalkkiosuosituksen.

Toivomme, että tutustutte palkkasuosituksiimme, kun solmitte työsuhteita kauppatieteitä opiskelevien kanssa.

Kysyimme viime vuonna opiskelijajäseniltämme opintojen aikaisesta työharjoittelusta ja kokopäivätyöstä sekä niihin liittyvästä palkkauksesta. Yleisesti ottaen yritykset maksavat kohtuullista palkkaa, mutta huolestuttavaa on, että kymmenen prosenttia kokopäivätyötä tekevistä opiskelijoista tienaa alle 1 500 euroa kuukaudessa. Korvaus kuuluu maksaa työn vaativuuden mukaan. Opiskelijastatus ei voi automaattisesti tarkoittaa pienempää palkkaa.

Nimike ei määrittele palkkaa vaan se, minkälaisia tehtäviä tekee. Jos kyseessä on oikeasti harjoittelu, jossa opiskelija esimerkiksi seuraa johdon työskentelyä, tutustuu yrityksen erilaisiin työtehtäviin ja tekee avustavia tehtäviä oppiakseen, palkkakin on ymmärrettävästi pienempi.

Koronapandemiasta huolimatta viime kesä oli kauppatieteitä opiskeleville hyvä työkesä. Lähes 90 prosenttia opiskelijoista työskenteli kesän 2021 aikana, ja tuloksetta töitä hakeneiden määrä jäin noin viiteen prosenttiin. Toivotaan, että tuleva kesä on hyvä ja menestyksekäs niin kesätyöntekijöille kuin yrityksille!

Ystävällisin terveisin,

Salokannel Riku
Työmarkkinajohtaja
p. +358407249566

Opiskelijajäsen,

oletko törmännyt tilanteeseen, jossa palkkaus ei vastaa suosituksia? Tai oletko kohdannut työnantajan, joka hoitaa palkkausasiat aivan erinomaisesti? Avasimme sinulle jäsensovellukseen kanavan, jossa voi ilmoittaa joko hyvistä tai huonoista palkkakokemuksista. Työnantajat, joilla olisi palkkauskäytännöissä parantamisen varaa, saavat meiltä yhteydenoton.

Lue myös:

Ekonomien kysely: opiskelijoiden saamissa palkoissa korjaamisen varaa – myös työharjoittelusta saatava kohtuullinen korvaus