Monessa elämäntilanteessa on iloa ihmisistä, joiden puoleen voi tarvittaessa kääntyä. Älä siis arastele yhteydenpitoa tai uusiin ihmisiin tutustumista. Ammatillisen verkoston kautta pulmasi saattavat ratketa ja pystyt olemaan itsekin avuksi.

Haluaisitko tutustua uusiin ihmisiin alallasi tai sinua kiinnostavissa tehtävissä? Kuulostaisiko kivalta, jos pystyisit kysymään vinkkiä työpulmaan tai tarjoamaan itse apua?

Uuden verkostoitumismahdollisuuden kautta tavoitat opiskelijoita ja ekonomeja eri puolilta Suomea ja maailmaa, profiilin luoneiden määrästä riippuen jopa yli 50 000 ihmistä.

”Jäsenemme voivat nyt helposti verkostoitua ja hakea toisiltaan kokemusta ja näkemystä. Kokeneempikin voi löytää tuoreita ajatuksia työhönsä”, ominaisuutta luomassa ollut Tanja Hankia kertoo.

Profiilin luomalla voi laajentaa verkostoaan ja etsiä vaikkapa pikamentoria jonkin ongelman ratkomiseen. Opiskelijana verkostoitumisominaisuutta voi hyödyntää esimerkiksi etsimällä sparraajaa pääaineen valintaan.

”Eikä mukaan tuloon tarvitse olla mielessä pulmaakaan. Paljon hyvää elämään voi tuoda jo se, että tutustuu uusiin ihmisiin ja pääsee vaihtamaan ajatuksia. Korona-ajan keskellä sillä voi olla paljon merkitystä”, ominaisuutta suunnitellut Krista Karusalmi uskoo.

Jäsenten toivoma ja jäsenten kanssa kehitetty

Uutuus on luotu jäsenten toiveesta. Ammatillinen verkostoituminen on tuttua LinkedInistä, mutta liitolta on toivottu rajatumpaa paikkaa yhteydenpitoon.

”Ja nimenomaan sellaista, jossa olisi vain kauppatieteilijöitä. Uskon, että kynnys laittaa viestiä on tässä matalampi myös siksi, että ihmiset ovat jo antaneet luvan ottaa yhteyttä luodessaan profiilin”, Karusalmi kuvaa.

Mitä useampi ominaisuutta hyödyntää, sitä paremmin se toimii. Oma profiili kannattaa luoda heti.

Profiilissa voit kertoa, missä voisit auttaa, mistä haluaisit keskustella tai mihin kaipaisit tukea. Profiilisi näkevät vain toiset profiilin luoneet jäsenet.

Verkostoitumisominaisuus on yhteydessä Suomen Ekonomien jäsenrekisteriin, josta löytyvät perustietosi. Voit itse määritellä, mitä niistä haluat näkyviin: esimerkiksi työpaikan voi halutessaan poistaa näkyvistä. Voit myös valita aihealueet, joista olet kiinnostunut, ja esimerkiksi hakea samasta oppilaitoksesta valmistuneita.

Kun profiili on valmis, algoritmi alkaa vinkata ihmisiä, jotka ovat kirjanneet profiiliinsa toivomiasi ominaisuuksia ja kiinnostuksen kohteita. Yhteydenotto tehdään yksityisviestillä.

Tanja Hankia toivoo, että mahdollisimman moni jäsen loisi itselleen profiilin. Verkosto syntyy vasta, kun ominaisuutta aletaan aktiivisesti hyödyntää.

”Mitä useampi mahdollisuutta käyttää, sitä enemmän siitä on hyötyä. Me olemme luoneet puitteet, mutta sisältö muotoutuu vasta siitä, että jäsenet lähtevät sitä käyttämään.”

Verkostoitumisominaisuutta on kätevä käyttää kännykästä, kun tallennat Ekonomien jäsensovelluksen puhelimesi kotivalikkoon.

Ominaisuutta pilotoitiin Design Sprintin muodossa jäsenten kanssa, ja myös jäsenet ovat osallistuneet sen testaukseen. Teknisestä toteutuksesta on vastannut City Dev Labs.

Verkostoitumisominaisuus on tarjolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kirjaudu ja luo oma profiilisi jäsensovelluksessa.

Voit hyödyntää verkostoa monissa tilanteissa

Esimerkkejä opiskelijalle:

  • Sinulla on aihe tai teema gradullesi ja etsit potentiaalista toimeksiantajaa.
  • Olet valitsemassa pääainetta, ja haluaisit kuulla työelämässä olevilta kokemuksia alasta.
  • Tarvitset taustatietoa tai haastateltavia esimerkiksi graduun tai opiskeluprojektiin.
  • Kartoitat mahdollisia kesätyöpaikkoja.

Esimerkkejä valmistuneelle:

  • Haluat laajentaa ammatillista verkostoasi.
  • Haluat pitää yhteyttä muihin alasi ihmisiin ja vaihtaa ajatuksia heidän kanssaan.
  • Sinulla on kokemusta, ja autat mielelläsi muita.
  • Haluat pitää yhteyttä alumnikavereihin tai samasta paikasta valmistuneisiin.
  • Kaipaat kontakteja tai tuttavia uudelta paikkakunnalta tai uudesta maasta.
  • Sinulla on jokin työhön liittyvä pulma tai haaste, josta haluaisit sparrailla asiantuntijan kanssa.
  • Pohdit urallesi uutta suuntaa tai haluat lisätietoja jostakin alasta.
  • Olet avoin uusille työmahdollisuuksille tai projekteille.
  • Etsit osaajia avoimeen työpaikkaan tai projektiin.

Teksti: Arja Kuittinen