Hyyppä Kosti
Erityisasiantuntija, työmarkkina- ja yhteiskuntapolitiikka
p. +358503516177

Työttömyys ja tarve ansiosidonnaiselle työttömyyspäivärahalle saattaa osua kohdalle heti tai pian valmistumisen jälkeen. Tämä kevät on sen viimeistään osoittanut.  

Myös erinomaisin ja korvaamattomin voi joutua työttömäksi.

Kuka tahansa voi joutua työttömäksi tai lomautetuksi – myös se kaikista erinomaisin ja korvaamattomin työntekijä. Näin ei ole pelkästään poikkeusoloissa, vaan työttömyys voi osua kohdalle ilman koronaakin. 

Tällöin oman talouden pelastus voi olla se, että on ollut työttömyyskassan jäsen jo opiskeluaikana. Pienellä sijoituksella saa turvaa lyhyellekin työttömyysjaksolle. 

Kassaan kuuluminen kannattaa   

Kassaan kuulumaton työtön voi saada Kelan peruspäivärahaa keskimäärin 724 euroa kuussa. Tarkka määrä riippuu siitä, kuinka monta työpäivää kuukaudelle sattuu. Peruspäiväraha on kaikille sama riippumatta tuloista. 

Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan määrä sen sijaan riippuu aiemmista tuloista. Esimerkiksi parin tonnin kuukausituloilla ansiopäivärahaa saa noin 1260 euroa kuukaudessa ja kolmen tonnin palkalla lähes 1700 euroa.   

Kassan jäsenmaksu on tänä vuonna 66 euroa.

Kassan jäsenmaksu on tänä vuonna 66 euroa, joten varsin pienellä panostuksella saa merkittävää hyötyä kiperässä tilanteessa.   

KOKO-kassaan kannattaa kuulua

Milloin kassaan kannattaa liittyä?  

Ansiosidonnaista päivärahaa voi saada vasta sitten, kun 26 viikon työssäoloehto on täyttynyt. Työssäoloehto tarkoittaa sitä, että työttömyyskassan jäsenenä on työskenneltävä vähintään 26 sellaista viikkoa, jonka aikana työaika on vähintään 18 tuntia kalenteriviikossa ja palkka vähintään työehtosopimuksen mukainen tai 1 236 euroa kuukaudessa.   

Kylterin kannattaa liittyä KOKO-kassaan heti, kun on työsuhteessa, josta työssäoloehto kertyy. Kassaan ei voi liittyä takautuvasti. 

Liian moni kylteri tai ekonomi herää asiaan vasta, kun on liian myöhäistä.  Älä ole yksi heistä.