Suomen Ekonomit on järjestänyt vuoden kestävän, suositun mentorointiohjelman jo yli 20 vuoden ajan. Mentorointiohjelma on valtakunnallinen ja se järjestetään virtuaalisesti.

Mentorointiohjelma maksaa aktorille 200 euroa, mentorille osallistuminen on maksuton (eikä osallistumisesta makseta palkkiota).   

Ohjelmaan kuuluu kattava perehdytyspaketti, verkkomateriaalia ja virtuaalisia teematilaisuuksia. Lisäksi uravalmentajat ovat mentori-aktori-parin tukena koko mentoroinnin ajan. Yhteisissä teematilaisuuksissa kohtaat myös muita mentoreita ja aktoreita. 

Usein kysytyt kysymykset mentorointiohjelmasta

Mitä vuoden mentorointiohjelma sisältää?

Suomen Ekonomien mentorointiohjelma sisältää toiveiden mukaisesti tehdyn parivalinnan, laadukkaan perehdytyksen, ryhmän keskinäisiä välisparrauksia sekä päätöstilaisuuden.

Kuinka paljon mentorointiohjelma vie aikaa?

Mentorointiohjelma kestää vuoden, ja sen aikana on parit tapaavat noin kerran kuussa, yleensä 1–2 tuntia kerrallaan. Osallistujat saavat mentorointiin  kattavan perehdytyksen. Mentorointiparit sopivat tapaamisten keston ja aikataulutukset itse oman tilanteeseen ja aktorin tavoitteisiin sopivaksi.

Miten mentorointiparit tapaavat?

Suurin osa mentorointipareista on siirtynyt virtuaalisiin tapaamisiin erittäin sujuvasti ja onnistuneesti. Kukin pari sopii kuitenkin itsenäisesti parhaimmat tapaamismuodot. Jos pari asuu samalla paikkakunnalla, voi myös kävelymentorointi olla mahdollista. Vuosien varrella parit ovat tavanneet hyvin erilaisissa paikoissa ja hyvin eri kellonaikoihin, omien aikataulujensa mukaan, mm. aamiaisen tai lounaan merkeissä.

Sovinko minä aktoriksi?

Mentorointi sopii hyvin monenlaisiin tilanteisiin. Esimerkiksi kun haluat syventää ammatillista osaamistasi (esim. brändimarkkinointi, konsultatiivinen myynti tai projektinhallinta), viedä sitä seuraavalle tasolle (esim. kokonaisvastuu, esihenkilötehtävät tai johtoryhmärooli) tai olet urallasi muutoskohdassa (esim. alanvaihto, tasapainon löytäminen tai yrittäjäksi lähteminen).

Usein mentorointiohjelmaan hakeudutaan, kun halutaan tunnistaa ja hyödyntää omia vahvuuksia vielä paremmin, pohtia oman uran suuntaa ja seuraavia askeleita. Mentorin kanssa voi sparrailla erilaisia vaihtoehtoja sekä hakea kokemusta ja näkemystä liiketoimintaosaamisen syventämiseen. Yhtä hyvin teemoina voi olla mm. strategian jalkautus, yrityksen laajentaminen tai jatkokoulutusmahdollisuudet.

Halutessasi voit pallotella mentoroinnin sopivuutta tilanteeseesi uravalmentajan kanssa. Ota yhteyttä Hanna Hirvoseenhanna.hirvonen@ekonomit.fi, Taija Keskiseen: taija.keskinen@ekonomit.fi tai Sirja Kulmala-Portmaniinsirja.kulmala-portman@ekonomit.fi

Olen ollut jo pidemmän aikaa työelämässä, olenko liian vanha aktoriksi?

Suomen Ekonomien mentorointiohjelmaan ovat tervetulleita kaikenikäiset aktorit ja mentorit, vastavalmistuneesta ekonomista työelämän konkariin. Tärkeintä on halu ja motivaatio kehittyä ammatillisesti. Viimeaikaisissa ohjelmissa aktorien iät ovat olleet välillä 28–58 ja mentorien iät 32–72.

Sovinko minä mentoriksi? Kuinka paljon kokemusta mentorilla pitää olla?

Aktorit usein toivovat mentorilta kokemusta erilaisista tehtävistä ja toimialoista, suorapuheisuutta, empaattisuutta, liiketoimintaosaamista, johtamiskokemusta, rohkeita valintoja omalla uralla ja vinkkejä tasapainon vaalimiseen. Meidän näkemyksemme mukaan kuka tahansa, joka haluaa auttaa muita eteenpäin ja on valmis sitoutumaan luottamukselliseen prosessiin vuodeksi, sopii mentoriksi. Aktoreina on eri ikäisiä ja eri uravaiheissa olevia ekonomeja, joten sinun kokemuksesi voi olla juuri oikeanlaista jollekin aktorille. Mieluummin siis matalalla kynnyksellä mukaan, jos ajatus mentoriksi lähtemisestä puhuttelee!

Halutessasi voit pallotella mentoriksi lähtemistä uravalmentajan kanssa. Ota yhteyttä Kristiina Kurkeenkristiina.kurki@ekonomit.fi tai Sirja Kulmala-Portmaniinsirja.kulmala-portman@ekonomit.fi

Miten mentorointiparien parivalinta eli matching tapahtuu?

Sekä mentori että aktori täyttävät monipuoliset lomakkeet, joiden avulla uravalmentajat yhdistävät sopivimmat parit. Lomakkeella kysytään muun muassa aktorin tavoitteita ja toiveita mentoroinnille. Mentorilta kysytään teemoja, joista hän haluaisi mentoroida. Myös molempien kokemustausta kysytään. Lomakkeen täyttämiseen kannattaa siis varata reilusti aikaa ja kertoa mahdollisimman tarkasti toiveistaan. Jos mentorointiohjelmaan ilmoittautuneista mentoreista ei löydy aktorille sopivaa mentoria, Suomen Ekonomien uravalmentajat etsivät heitä verkostoistaan.

Jos haen aktoriksi eikä minulle löydy sopivaa mentoria, peruuntuuko mentorointiohjelma osaltani vai mitä tapahtuu?

Teemme parhaamme sopivan parin löytämiseksi, mutta mikäli sellaista ei syystä tai toisesta löydy, sinulle on tarjolla seuraavan vuoden mentorointiohjelma tai rahanpalautus. Pidämme huolen siitä, että mentorin kokemus ja sinun toiveesi natsaavat.

Jos haen mentoriksi eikä minulle löydy sopivaa aktoria, mitä sitten tapahtuu?

Mentoreista mukaan valitaan ne, joiden tausta sopii parhaiten aina sen hetkisen ohjelman aktoreiden ammatillisen kehittymisen tarpeisiin. Seuraava mahdollisuus mentoroida odottaa kuitenkin yleensä jo pian. Ohjelmia alkaa kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Voit tulla valituksi seuraavassa ohjelmassa mentoriksi, mikäli sopiva aktori löytyy ja mentorointi sopii edelleen aikatauluusi.

Ilmoittaudu mukaan!

Seuraava mentorointiohjelma alkaa syyskuussa 2023. Ohjelman aktorihaku aukeaa loppukeväästä 2023. Mentorihaku on auki jatkuvasti.

Heräsikö kysymyksiä? Ota yhteyttä

Hirvonen Hanna
Uravalmentaja
p. +358407326543
Keskinen Taija
Uravalmentaja
p. +358407475390
Kulmala-Portman Sirja
Uravalmentaja
p. +358443488431