Monet jäsenemme työskentelevät kansainvälisessä toimintaympäristössä. Oletpa lähdössä suomalaisen yrityksen lähettämänä tai paikallisella sopimuksella, selvitettäviä asioita on paljon. Saat meiltä neuvoja ja vinkit tarpeellisen tiedon lähteille niin ulkomailla työskentelyyn, työnhakuun kuin paluumuuttoonkin liittyen.

Työnhaku ulkomaille

Kun olet hakeutumassa töihin ulkomaille, työhaku kannattaa aloittaa ajoissa ja etsiä töitä mahdollisimman monin tavoin. Myös ulkomailla suuri osa työpaikoista on piilossa ja silloin työnhaku vaatii aktiivisuutta. On kuitenkin olemassa organisaatioita ja palveluja, jotka auttavat työnhaussa.

Täältä löydät palveluja ja linkkejä, joista saat hyödyllistä tietoa ulkomailla työskentelystä.

Maakohtaista tietoa ja hyödyllisiä linkkejä

  • EURES eurooppalaisen ammatillisen liikkuvuuden portaali
  • Eurojobs on eurooppalainen työnhakusivusto, josta voit etsiä avoimia työpaikkoja.
  • Sinun Eurooppasi tarjoaa yksityiskohtaista käytännön tietoa asumisesta, työskentelystä ja opiskelusta Euroopassa. Portaalin avulla voit tutustua mm. eri EU-maiden sosiaaliturva- ja verotusjärjestelmiin.
  • Info Pohjola, pohjoismainen neuvontapalvelu, auttaa ja neuvoo Pohjoismaissa muuttavia, työskenteleviä ja opiskelevia. Monipuolista tietoa mm. sosiaaliturvasta, verotuksesta sekä työ- ja opiskelumahdollisuuksista.
  • Nordjobb – täätä löydät kausityöpaikkoja Pohjoismaista.
  • Ulkoministeriö on koonnut nettisivuilleen paljon mielenkiintoisia työpaikkoja ympäri maailmaa.
  • SOLVIT on EU:n perustama online-pohjainen ongelmanratkaisuverkosto. Palvelun tarkoituksena on auttaa EU:n kansalaisia ja yrityksiä löytämään nopeita käytännön ratkaisuja sisämarkkinoilla kohtaamiinsa ongelmiin
  • Oppaat sosiaaliturvaoikeuksista EU-maissa.
  • Etsi Googlesta maakohtaisia rekrytointi- ja suorahakuyrityksiä. Myös osa Suomen Ekonomien suorahakuyhteistyökumppaneista ovat osa kansainvälisiä ketjuja, joiden kautta voi tiedustella avoimia hakuja. Tutustu lisää suorahakuyhteistyökumppaneihimme täältä.

Työsopimus, sosiaaliturva, palkat ja verotus

Ulkomaantyön opas helpottaa käytännön asioiden hoitoa lähtiessäsi töihin ulkomaille. Opas sisältää tietoa muun muassa työsopimuksesta, sosiaaliturvasta ja verotuksesta sekä neuvoo virastot, laitokset ja yhteisöt, joista saat lisätietoa.

Tarkistuta työsopimus Suomen Ekonomien juristilla

Työsopimusta tehtäessä ota yhteyttä Suomen Ekonomien juristeihin, jotka tarkistavat sopimusluonnoksen. Neuvonnan edellytyksenä on, että työsopimukseesi sovelletaan Suomen lakia. Ulkomaantyön oppaassa saatavilla suomenkielinen lähetetyn työntekijän komennussopimusmalli, jota voi käyttää muistilistana sovittavista asioista.

Tietoa ulkomaantyön sosiaaliturvasta

Tietoa ulkomaantyön sosiaaliturvasta saat Eläketurvakeskuksesta ja Kansaneläkelaitokselta. Jos lähdet ulkomaille lähetettynä työntekijänä, tutustu myös ETK:n ja KELAn julkaisemaan Työkomennus ulkomaille -esitteeseen.

Vaikutukset verotukseen

Ulkomaantyön verotuksesta ja ulkomaille muuton vaikutuksista verotukseen saat tietoa verohallinnon sivuilta ja verohallinnon kansainvälisen henkilöverotuksen palvelunumerosta 029 497 024 sekä suuntaa-antavasti Suomen Ekonomien Ulkomaantyön oppaasta. Veronmaksajain Keskusliiton julkaisemassa selvityksessä Kansainvälinen palkkaverovertailu 2019 vertaillaan työn verotusta 18 OECD-maassa neljällä eri palkkatasolla.

Kassan jäsenyys

Muistathan aina olla yhteydessä KOKO-kassaan työttömyysturvaan ja kassan jäsenyyteen liittyvissä kysymyksissä, sillä työttömyysturvaan liittyy valtiokohtaisia eroja, esimerkiksi jossain tilanteissa kassan jäsenyys tulee siirtää kohdevaltioon.

Verohallinto

Lisätietoa kansainvälisestä henkilöverotuksesta. Ole yhteydessä Verohallinnon kansainväliseen henkilöverotukseen täältä.

Kela

Tietoa maasta- ja maahanmuuttoasioista. Ole yhteydessä Kelaan täältä.

Eläketurvakeskus

Lisätietoa ulkomaantyön vakuuttamisesta. Ole yhteydessä Eläketurvakeskukseen.


Pohdittavaa

Kirkasta mitä haluat

Mitä haluat saavuttaa ulkomaan kokemuksen kautta? Mikä ulkomailla työskentelyssä kiinnostaa tai innostaa? Mitä vahvuuksia voit käyttää päästäksesi tavoitteeseesi?

Kerää tietoa kohdemaasta

Mitä enemmän sinulla on tietoa kohdemaasta, sen (työ)kulttuurista, hintatasosta ja kielivaatimuksista, sitä helpompi sinun on päättää, onko kohdemaa sinulle tällä hetkellä innostava ja realistinen vaihtoehto.

Miten kohdemaassa haetaan töitä? Googleta kohdemaan TOP10 rekrytointi- ja suorahakuyritystä.

Mikä on kohdemaan palkkataso? Entä hintataso?

Tässä muutamia linkkejä, jotka voivat auttaa palkka- ja elintason selvittelyssä:

Haastattele kohdemaassa työskentelevää ekonomia

Tehokas tapa kerätä tietoa kohdemaasta on keskustella ihmisen kanssa, joka on aiemmin asunut ja työskennellyt siellä tai joka parasta aikaa toimii kohdemaasta käsin.

Hyödynnä Suomen Ekonomien verkostoitumisominaisuutta eLoungessa. Ekonomien omassa verkostossa on pikamentoreita, jotka mielellään keskustelevat kanssasi työhön liittyvissä asioissa.

Hyödynnä myös omia verkostojasi sekä LinkedIniä. Löytyisikö joku omasta verkostosta, tai tuttavan verkostosta, jolla olisi kokemusta sinua kiinnostavasta kohdemaasta ja siellä olevista yrityksistä?