Kun ryhdyt kirjoittamaan CV:tä, kysy ensin itseltäsi, miksi ja kenelle kirjoitat sitä. Sinä voit toivoa persoonallista otetta tai vaihtelua, mutta CV:n muodon määrää vastaanottaja. Kun tunnet tai olet tutustunut sinua kiinnostavaan alaan tai organisaatioon riittävän hyvin, pystyt päättelemään odottavatko he perinteistä CV:tä ja hakemusta vai persoonallisempaa tapaa tuoda esiin kiinnostuksesi, tavoitteesi ja asiantuntemuksesi.

Selkeän CV:n rakenne

Yhteystietosi

  • Nimi, (osoite), puhelinnumero, sähköposti ja mahdollinen LinkedIn-profiilin osoite
  • Tietoja perhesuhteista, syntymäaikaa tai -paikkaa ei ole välttämätöntä laittaa suomalaiseen CV:hen.
  • Henkilötiedot ei siis ole pakollinen otsikko CV:ssä. Yhteystietosi riittävät mainiosti.

Tiivistelmä

  • Kerro tiivistelmässä lyhyesti olennaisimmat osaamisesi, kokemuksesi ja vahvuutesi. Mainitse myös tulevaisuuden tavoitteistasi: millaisessa tehtävässä näet itsesi seuraavaksi.

Koulutuksesi

  • Kerro tutkintosi sekä uran alkuvaiheessa vähintään pääaine ja gradun aihe.
  • Voit myös mainita vaihto-opiskelusta tai merkittävistä projekteista, joissa olet ollut mukana.

Työkokemuksesi

  • Kuvaa viimeisimpiä työtehtäviäsi lyhyesti.
  • Kerro erityisesti vastuusi ja saavutuksesi kyseisessä tehtävässä. Voit myös mainita, mitä olet oppinut tai mistä olet saanut kiitosta.
  • Tarvittaessa voit kertoa myös lyhyesti työnantajistasi: toimiala, perustietoa toiminnasta tai tunnuslukuja.
  • Voit vaihtaa CV:n osien järjestystä sen mukaan, onko työllä hankittu kokemus, muu kokemus vai koulutus tärkeintä haettavan tehtävän kannalta.

Luottamustoimet ja harrastuksesi

  • Kuvaa luottamustoimiasi samalla tavalla kuin työkokemusta.
  • Jos työkokemusta on vähän, nosta luottamustoimet CV:ssä tarpeeksi alkuun, jopa ennen työkokemusta.

Kielitaitosi ja tietotekniset valmiutesi

  • Arvosana vaikuttaa tarkalta, mutta on epämääräinen tapa kertoa taidoista. Se, mitä sinä pidät hyvänä kielitaitona, voi toisen mielestä olla erinomainen. Älä jätä taitojen kuvausta pelkän arvosanan varaan.
  • Kerro, miten käytät taitojasi käytännössä. Esim. Käytän englantia päivittäin työssäni tai Pidän säännöllisesti yhteyttä ystäviini Ruotsissa.
  • Mainitse merkittävimmät taidot ensimmäisenä. Työnantajaa kiinnostaa varmasti enemmän, että osaat käyttää SAPia tai CRM-järjestelmää kuin Office-ohjelmia. Jos olet kuitenkin esim. Excel-expertti, kerro, miten käytät Exceliä.

Maininta suosittelijoista

  • Voit halutessasi lisätä 1 – 3 suosittelijan nimet, tehtävänimikkeet ja organisaation CV:n loppuun.
  • Yhteystiedot yleensä pyydetään haastattelutilanteessa, joten niitä ei tarvitse mainita. Lisää kuitenkin tällöin maininta yhteystietojen antamisesta, esimerkiksi “Toimitan mielelläni suosittelijoiden yhteystiedot pyydettäessä.”
     

Lue ammattirekrytoijan kirjoitus, miten rekrytoija käsittelee CV:itä.

7 vinkkiä CV:n kirjoittamiseen

1. Tutustu yritykseen ja tehtävään huolellisesti

Pidä haettu tehtävä koko ajan mielessä, kun kirjoitat CV:tä. Haetun tehtävän kannalta oleellisten asioiden tulee löytyä CV:stä helposti ja nopeasti.

2. Ole oma itsesi

Anna persoonasi näkyä tekstissäsi. Kirjoita vaihdellen minä-muotoisia lauseita ja luetteloja. Luettelossa voi olla myös lauseita!

3. Laadi useampi CV

Mikäli haet monenlaisiin tehtäviin, luo myös useampi CV-pohja tukemaan näitä eri tyyppisiä hakuja. Vaihda myös CV:n osioiden järjestystä sen mukaan, painaako osaamisessasi enemmän työllä hankittu kokemus, muu kokemus vai koulutus.

4. Pidä CV tiiviinä, mutta täynnä asiaa

CV:n on hyvä mahtua 1-2 sivulle, mutta tiivistys ei saa tapahtua olennaisten asioiden kustannuksella. Jos olennaiset tiedot vievät 3 sivua, niin sitten vievät.

5. Älä jätä asioita luettavaksi rivien välistä.

Esimerkki

Olet työskennellyt 10 vuotta samassa yrityksessä ja edennyt koko ajan vastuullisempiin tehtäviin. Kuvittelet, että rekrytoija ymmärtää sinun olevan ahkera ja luotettava työntekijä, joka on onnistunut tehtävissään. Ei hän välttämättä ymmärrä.

Rekrytoijalla on aikaa CV:n lukemiseen vain hetki, ehkä vain muutamia sekunteja.  Kirjoita siis tärkeät kokemuksesi, onnistumisesi ja ominaisuutesi selkeällä kielellä. Mene suoraan asiaan ja  unohda kauniit siirtymät lauseesta tai kappaleesta toiseen.

6. Tee reissu valokuvaajalle

Kuva on erittäin suositeltava, sillä se parantaa mahdollisuuksiasi jäädä rekrytoijan mieleen. Neutraalitaustainen ja hymyilevä business-kuva on yleensä turvallisin vaihtoehto työnhaussa.  

7. Tarkista, tarkista, tarkista

Tarkista huolellisesti kielioppi- ja kirjoitusvirheet, yleinen ilme ja sivunvaihdot. Paneudu sisällön tarkistukseen. Nousevatko tärkeät ja haastatteluun pääsyn kannalta olennaiset asiat esille jo nopealla silmäyksellä?

Lue CV ajatuksella ja mieti, välittyykö siitä rekrytoijalle kuva sellaisesta osaajasta, jota he ilmoituksen perusteella etsivät. Jos vastaus on kyllä, ovat onnittelut paikallaan, CV:si on valmis!  

+ Vinkki rekrytoijalta

Nimeä CV-tiedosto näin:

Pirtanen Paula CV 1-2017.pdf

Jos rekrytoija tallentaa tiedoston, hän löytää sen myöhemmin nimelläsi.