Suomen Ekonomien jäseniä neuvotteluissa edustaa yksityisellä sektorilla Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja julkisella sektorilla Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko. Järjestöjen verkkosivuilta löytyy ajantasaisin tieto neuvotteluista.

Työehtosopimusten yleiskorotukset nostavat ekonomien palkkoja eniten

Suuri osa kauppatieteilijöistä neuvottelee itse palkkansa. Työehtosopimusten yleiskorotukset ovat kuitenkin selvästi merkittävin ekonomien palkkoja korottava tekijä. Yli puolet palkkatutkimuksemme vastaajista kertoo palkkansa nousseen yleiskorotuksen ansiosta. 

Seuraa työmarkkinajohtaja Riku Salokanteleen videoblogia TES-vääntöjen kulisseista

3.2.2023

Teknologiateollisuuden neuvottelut kariutuivat, painostustoimet käynnistyivät

Työehtosopimuksista on neuvoteltu monilla aloilla syksystä 2022 asti, mutta yhteisymmärrystä ei ole löytynyt. Kaikki alat ovat odottaneet teknologiateollisuudessa todennäköisesti tapahtuvaa neuvottelukierroksen päänavausta. Avausta ei toistaiseksi ole tullut, vaan teknologiateollisuuden neuvottelut päättyivät tuloksetta 17.1.

Sen seurauksena YTN on aloittanut painostustoimet ja jättänyt kaksi lakkovaroitusta. Ensimmäinen työnseisaus toteutuu noin kymmenessä teknologiateollisuuden alan yrityksessä 1.–3.2. Toinen työnseisaus on 15.–17.2. ja kattaa 40 yritystä.

Ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kielto alkoi keskiviikkona 18.1. ja jatkuu toistaiseksi. Se koskee kaikkia Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n ja Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksissä työskenteleviä ylempiä toimihenkilöitä teknologiateollisuuden ja suunnittelu- ja konsultointialan sopimusaloilla. Kielto tarkoittaa sitä, että pidättäydytään tekemästä ylitöitä ja matkustamasta työasioissa vapaa-ajalla.

Neuvotteluosapuolet ovat tavanneet valtakunnansovittelijan johdolla, mutta sovintoesitystä ei ole vielä saatu. Näin ollen ensimmäinen työnseisaus käynnistyi 1.2. Sovintoesitystä odotetaan lähipäiville.

Lisätietoa:
Painostustoimet: https://ytn.fi/ajankohtaista/tietoa-painostustoimista/
1.–3.2. työnseisauksen piirissä olevat yritykset: https://www.ytn.fi/wp-content/uploads/2023/01/lakkotalot.pdf
15.–17.2. työnseisauksen piirissä olevat yritykset: http://ytn.fi/wp-content/uploads/2023/01/esitys-tyonseisaus-20230215-lakkotalot.pdf

YTN-liittojen jäseniä, myös ekonomeja, palvelee päivystyspuhelin numerossa 09 42727766 klo 9–18.
Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostilla osoitteisiin lakko@ytn.fi tai edunvalvonta@ekonomit.fi.

Palkkaratkaisu nyt erityisen tärkeä

Inflaation jyllätessä ja haastaessa palkkojen ostovoimaa, on nyt neuvoteltavien työehtosopimusten palkankorotuksilla tavallistakin suurempi merkitys. Ensisijaisena tavoitteena onkin jäsenten ostovoiman turvaava palkkaratkaisu.

Lisäksi keskeisenä tavoitteena on saada parannuksia perhevapaan ajalta maksettaviin korvauksiin viime elokuussa voimaan tulleen perhevapaauudistuksen hengen mukaisesti.

Monta alaa neuvottelupöydässä

Teknologiateollisuuden lisäksi neuvotteluja käydään tietoalalla, suunnittelu- ja konsulttialalla ja kemian alalla. Myös palvelualoilla, esimerkiksi ICT- ja rahoitusalalla, neuvottelut ovat alkaneet. Rahoitusalan työehtosopimus päättyy helmikuun lopussa.


Voit seurata neuvottelujen etenemistä tämän sivun lisäksi:

Huolehdithan, että työpaikkatietosi on ajan tasalla jäsenrekisterissämme. Näin saat omaan toimialaasi liittyvää ajankohtaista viestintää neuvottelujen etenemisestä. Pääset päivittämään omia tietojasi eLoungessa.

Jos sinulla on kysyttävää, voit laittaa viestiä osoitteeseen edunvalvonta@ekonomit.fi.