Lukupiiri 2022 Suomen Ekonomit

Suomalaisen yrityskulttuurin kehittämisen kärkiasiantuntijasta Panu Luukasta tuli bisneskirjojen lukupiirien vetäjä yllättäen ja sattumalta. Kuten toisinaan menestystarinoissa, nytkin muutoksen käyttövoimana paloi perinteinen vitutus.

– Se, että bisneskirjakeskusteluissa toistuu aina samat Jack Welchin teokset ja Sun Tzun Sodankäynnin taito! Bisneskirjojen kenttä on valtavan laaja ja pitää sisällään juuri niitä silmiä avaavia juttuja, jotka ovat elintärkeitä suomalaiselle työ- ja liike-elämälle, Luukka puuskahtaa.

Yrityskulttuurimuotoilija ryhtyi lainaamaan asiakkailleen hyvinä pitämiään teoksia ja varoitti, että hän tulee myös soittamaan myöhemmin kysyäkseen niistä heränneistä ajatuksista. Kun hän soitti, vastaajat olivat iloisia. Miksi? Koska he saivat jakaa ajatuksiaan ja käsitellä äskettäin lukemaansa, Luukka vastaa.

– Lukupiiri on aivan hemmetin hieno konsepti. Luulemme, että Twitterissä huuteleminen on yhteisöllinen kokemus. Oikeasti meillä puuttuu tässä hetkessä synkronoitu asioiden tekeminen yhdessä, kun samat lehdet ja iltauutiset eivät kokoa meitä yhteen.

Nyt Luukan vetämät bisneskirjojen lukupiirit kokoavat kolmekymmentä yritysjohtajaa yhteen kahdeksan kertaa vuodessa kahdeksan kirjan äärelle. Menossa on yhdeksäs vuosi. Ryhmän vaihtuvuus on pientä, sillä mukaan pääsee suosittelun kautta ja silloin, kun joku lukupiiristä haluaa luopua paikastaan.

Yhden jäsenen organisaatio pakotti hänet jäämään pois, kun pakat menivät aina uusiksi. Luukan mukaan on totta, että lukupiirissä ei käydä vain hymistelemässä kirjojen äärellä, vaan lukupiirien jäsenten oivallukset muuttavat heidän organisaatioitaan.

Lukupiiri testaa omaa ymmärrystä

Lukupiirien jäsenet työskentelevät toimitusjohtajina ja johtoryhmissä. Lukupiiri antaa heille sopivan määrän painetta kirjojen lukemiseen tapaamisiin mennessä. Luukka alustaa keskustelua ainoastaan yhdellä kysymyksellä: millaisia ajatuksia kirja herätti?

– Tapaamiset testaavat omaa ymmärrystä ja varmistavat omia tulkintoja. Se on tärkeää, sillä näiden ihmisten päätökset muokkaavat suomalaista työelämää.

Luukka kuvailee, että kun tapaamistila täyttyy huippuälykkäistä ihmisistä, kukaan ei halua tulla paikalle huonosti valmistautuneena. Bisneskirjat eivät kuitenkaan ole olleet tapaamisten pääosa pitkään aikaan. Keskustelu voi lähteä liikkeelle erilaisista tulkinnoista, mutta se kääntyy pian esimerkiksi etätyöhön tai hoitajavajeeseen.

– Minulle ne ovat kuukauden energisoivimmat kaksi tuntia, kun ihmiset puhuvat innoissaan, syttyvät toisistaan ja haastavat toisiaan rakkaudellisesti. Lukupiireissä ihmiset vievät kirjan aivan uudelle tasolle.

Tapaamisissa saa olla rohkeasti eri mieltä

Panu Luukan vetämät lukupiirit kokoavat yhteen yritysjohtajia, jotka saavat tapaamisissa heittää julkiset roolit sivuun ja keskittyä siihen, että kirjat yhdistävät. Sama tapahtuu mainostoimisto TBWA:n omassa lukupiirissä.

Luova johtaja ja lukupiirin jäsen Heidi Taina sanoo, että TBWA:n lukupiiri on työhyvinvointia tukevaa toimintaa. Bisneskirjallisuus on päätetty pitää kirjavalikoiman ulkopuolella.

– Kirja on aina tutustumista uusiin maailmoihin ja toisen ihmisen nahkoihin menemistä, mikä tukee luovaa työtä tarinankerrontana, Taina pohtii.

Lukupiiri on Kirsin Book Clubin Kirsi Raninin vetämä. Ranin esittelee teokset, ja lukupiiri äänestää niistä seuraavan. Taina tunnustautuu urautuneeksi lukijaksi, jolle Raninin kuratointi tuo jatkuvasti eteen kirjoja, joihin hän ei muuten olisi koskaan tarttunut.

Jokaiseen tapaamiseen kuuluu vetäjän alustus teoksesta ja kirjailijasta. Vetäjä moderoi keskustelua, muttei tuputa puheenvuoroja. Introverteilla on tilaa osallistua keskusteluun omalla tempollaan.

– Olen itse tottunut olemaan työpaikallamme äänessä ja kertomaan omat mielipiteeni. Kirsi huolehtii, etteivät puhumaan tottuneet täytä tilaa omilla analyyseillaan.

Lukupiirin jäsenet ovat eri puolilta 160-henkistä työyhteisöä: seniori- ja junioriroolien asiantuntijoita, käsikirjoittajia ja designjohtajia. Taina kuvailee työpaikkaa hyvin hierarkiattomaksi. Hän ymmärtäisi silti hyvin, jos junioreita jännittäisi olla eri mieltä yrityksen partnereiden kanssa. Lukupiirissa ollaan kuitenkin rohkeasti eri mieltä.

Luovan johtajan yksi tehtävä on luoda suunnitteluun turvallinen ilmapiiri ja tukea yrityksen luovia ammattilaisia yltämään parhaimpaansa. Taina pohtii, että lukupiirin kaltainen ympäristö voisi periaatteessa saada myös johtajan empimään sanojaan.

– Olen toissa substanssijohtaja aika monelle ihmisille ja haluan olla siinä työssä helposti lähestyttävä. Lukupiiri on yksi keino päästää ihmiset tutustumaan minuun myös töiden ulkopuolella.

Lukupiiri auttaa pitämään kirjan opit mielessä

Suomen Ekonomien järjestämän Bisneskirja-kilpailun voittaja valitaan helmikuussa 2023. Finalistikirjojen ympärille järjestetään lukupiirit, joiden fasilitaattorina on bisneskirjakeskustelijaksi erityisesti LinkedInissä profiloitunut Juha Kangas.

Aikoinaan kauppatieteiden opintojen aikana lukeminen ei vielä maistunut Kankaalle. Sitten hän huomasi, että lukeminen onkin häntä itseään varten, ja lukemisesta keskustelemisesta tuli hänelle avaintapa ammatilliseen kasvuun.

– Ei kirjoja tarvitse lukea kuin tenttikirjoja. Erilaisista bisneskirjoista voi poimia siinä hetkessä tarvitsemiaan kiinnostavia avainoppeja. Jossain toisessa kohtaa toiset kohdat kirjoista voivat olla toimivampia.

Kangas kannustaa matalalla kynnyksellä ilmoittautumaan virtuaalisiin ja kaikille avoimiin Bisneskirja-lukupiireihin. Kirjoja ei tarvitse lukea kannesta kanteen ja opetella ulkoa.

– Lukupiirin ydin on siinä, että kirjan opit pysyvät mielessä, kun kirja on luettu ja siitä on keskusteltu. Lukupiiri on rento oppimisen hetki, jossa yhteinen keskustelu aiheesta johtaa parhaimmillaan kokonaan uuteen hyödylliseen ajatteluun kuullessamme myös muiden ajatuksia.

Sisäinen kirjasto muodostuu kirja kirjalta

Kankaan kanssa lukemisen ja lukupiirien hyödyistä keskustellessa käy selväksi, että hän on tositarkoituksella niiden puhemiehenä.

– Älykäs ihminen selviää lukematta, kunhan hieman tutustuu asioihin. Mutta älykkyyttä kestävämpää työelämässä on syvempi viisaus. Tietoinen oma ja yhteinen ajattelu. Se, joka asuu meidän kaikkien ihmisten välissä. Viisautta syntyy myös kokemusten jälkeisestä reflektiostamme. Näissä kaikissa lukeminen tuottaa valtavasti hyötyjä, Kangas sanoo.

Sen jälkeen kun Kangas innostui lukemisesta, hän on tuntenut eräänlaisen suuremman sisäisen kirjaston muodostuvan kirja kirjalta.

Teksti: Juha-Pekka Honkanen

Osallistu Bisneskirja-lukupiireihin

Lukupiiri 2022_suomen ekonomit

Osallistu Suomen Ekonomien järjestämiin lukupiireihin, joissa kuulet Bisneskirja-kilpailun finalistikirjojen teemoista kirjailijoiden esitteleminä ja pääset keskustelemaan kirjojen aihepiireistä muiden osallistujien kanssa. Virtuaaliset lukupiirit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Lukupiirien kirjat ja aikataulu: