Heidi Kananen
Heidi Kananen on Kaleva Median dataliiketoiminnan johtaja ja sivutoiminen yrittäjä Ai Optiossa, jossa hän kouluttaa ja konsultoi tekoälystä sekä koneoppimisen hyödyntämisestä liiketoiminnassa.

Kuulin tekoälystä ensi kertaa ollessani talousjohtamisen tehtävissä. Aloin ymmärtää, että siinä on kyse samoista asioista, jotka minut innostivat lukemaan taloustieteitä. Tekoäly perustuu matematiikkaan ja tilastotieteisiin. Sen avulla voidaan mallintaa monia asioita kustannustehokkaasti. Se on kiehtovaa.

Perusidea tekoälystä on helppo ymmärtää. Kone opetetaan tunnistamaan säännönmukaisuuksia datasta. Tekoälyä hyödyntämällä se pystyy tekemään tehtäviä, joiden on ajateltu vaativan älykkyyttä. Kone voi vaikkapa tarkastaa, onko tehtaan linjastolla kulkeva tuote standardin mukainen tai käydä läpi työaikaraportit ja kertoa poikkeavuuksista. Tai tutkia dronella kuvatut videot sähkölinjoista ja raportoida, missä kohtaa linjassa on poikkeama.

On hämmentävää nähdä, mihin tekoäly pystyy. Kerran syötimme koneelle noin miljoona artikkelia. Se raksutti ne läpi muutamassa minuutissa ja lajitteli artikkelit eri aihealueisiin. Ihmiseltä olisi mennyt varmaan vuosi sen tekemiseen. Tekoälyn hyödyntäminen on yleistynyt nopeasti, koska datan määrä ja koneiden laskentateho ovat kasvaneet valtavasti.

Tiedän, että tekoälyä myös pelätään. Itse suhtaudun siihen positiivisesti, koska näen sen valtavat mahdollisuudet. Datan kerääjillä on kuitenkin iso vastuu siitä, että tietoja hyödynnetään eettisesti.

Uskon, että tekoäly tulee muuttamaan työnkuvia, koska sen avulla voidaan hoitaa rutiininomaisia tehtäviä. Sen ansiosta syntyy myös uusia työtehtäviä ja uutta liiketoimintaa.

Tekoäly on suuri mullistus liiketoiminnalle. Siksi yritysjohtajien olisi tärkeä hankkia siitä ymmärrystä. Pienetkin toimijat ovat keikuttaneet markkinoita sillä, että ne ovat pystyneet hyödyntämään dataa esimerkiksi luomalla personoitua palvelua.

Tekoäly on jo paljon mukana arjessa. Kun haet jotain Googlesta, tekoälyalgoritmit etsivät haluamaasi asiaa. Kännykässä tekoäly voi tunnistaa kasvosi ja avata puhelimen. Parkkihallissa kone voi lukea autosi rekisterinumeron ja tunnistaa, oletko maksanut parkkimaksun.

Minusta me elämme hienoa aikaa ihmiskunnan historiassa. Tekoäly muuttaa maailmaa, mutta en silti nostaisi maljaa tekoälylle. Nostaisin sen meille ihmisille. Edelleen ihminen on vahvasti kuskin paikalla. Tekoäly on vain softaa, joka pyörii koneella.

Teksti: Arja Kuittinen
Kuva: Jaanis Kerkis

Artikkeli on julkaistu Ekonomi-lehdessä 2/20.

Lue myös

Koomikko Ali Jahangirille huumori on selviytymiskeino