Palkankorotus

Palkoista puhuminen on Suomessa tabu. Suomen Ekonomien uravalmentajan Tiina Myöhänen-Astikaisen mukaan moni työnantaja pitää palkkaa kustannuseränä eikä siksi ota sitä puheeksi työntekijöiden kanssa. Työntekijän on siis itse nostettava kissa pöydälle. 

Myöhänen-Astikainen vieraili Radio Helsingin Anne ja Heikki show’ssa kertomassa vinkkejä palkankorotuksen saamiseksi.

Tiina Myöhänen-Astikainen
– Jos firma tekee tappiota, yrityksellä ei välttämättä ole varaa korottaa palkkoja, uravalmentaja Tiina Myöhänen-Astikainen muistuttaa.

Milloin, miten ja kenen kanssa palkasta pitää puhua, uravalmentaja Tiina Myöhänen-Astikainen?

Paras henkilö, jonka kanssa palkasta voi puhua, on oma pomo. Tyypillisiä tilanteita ovat esimerkiksi sellaiset, kun sinulle tulee lisää vastuuta, työtehtäväsi muuttuvat tai tulee organisaatiomuutos. Huomaat yhtäkkiä, että teet paljon vaativampia tehtäviä kuin mistä palkkaa sopiessa on puhuttu. Tällöin puhutaan promootiokorotuksesta.

Toinen tyypillinen tilanne on meriittitilanteet, jotka saattavat jäädä ottamatta esille. Kasvat ja kehityt työssäsi koko ajan ja opit lisää. Teet työsi paremmin, tehokkaammin ja nopeammin. Tuotat siis lisäarvoa työnantajalle, niin kyllä sen pitää myös näkyä palkassa. Tuotteella tai palvelulla on hinta, ja sinun osaamisellasi on hinta. Kun osaamisesi kehittyy, myös palkan pitää kehittyä.

Kaverinkin kanssa saa puhua palkasta, mutta kaverikortin vilauttaminen ei ole paras tapa saada palkankorotusta. Mieluummin kannattaa viitata palkkatutkimuksiin, joita monet liitot tekevät.

Näin perustelet palkkapyyntösi

Perustele palkkapyyntösi työnkuvaan liittyvillä faktoilla.
’Luulen, että olen ansainnut palkankorotuksen’ -tyyliset lauseet eivät vakuuta työnantajaa. Sen sijaan on syytä miettiä etukäteen, mitä oikeasti teet ja miten työnkuvasi on muuttunut. Mitä uutta työnkuvassasi on ja teetkö aiempaa vaativampia tehtäviä?

Perustele palkkapyyntösi suoriutumiseesi liittyvillä faktoilla.
Työnantajat tykkäävät pay for performance -ajattelusta, eli he maksavat hyville työntekijöille. Listaa etukäteen konkreettiset todisteet siitä, mitä kaikkea olet saanut aikaan, missä olet hyvä ja miten tuot lisäarvoa yritykselle.

Lue lisää: Näin palkka muodostuu

Miten kannattaa jatkaa keskustelua työnantajan kanssa, jos palkankorotus jää saamatta?

On varmasti ikävää, jos palkankorotus jää saamatta, mutta se ei ole maailmanloppu. Kannattaa avoimin mielin kuunnella, mitä pomolla on sanottavana. Jos firma tekee tappiota, yrityksellä ei välttämättä ole varaa korottaa palkkoja. Se ei ole henkilökohtaista.

Voit kysyä, mitä voit tehdä saadaksesi palkankorotuksen. Näin pakotat pomon perustelemaan, pitääkö sinun oppia uusia taitoja ennen palkankorotusta. Entä pitääkö työtehtävien tai suoriutumisen muuttua?

Sopikaa uusi keskustelupäivä puolen vuoden tai vuoden päähän. Kun päivä on valmiiksi sovittu, palkankorotus on paljon helpompi ottaa uudelleen puheeksi. Lisäksi palkka tulee ottaa puheeksi aina, kun työnkuva muuttuu radikaalisti.


Kuuntele Tiina Myöhänen-Astikaisen haastattelu kokonaisuudessaan:


Lisää aiheesta:
Tiedätkö oikeasti, mistä sinulle maksetaan palkkaa? Näin voit vaikuttaa palkkasi suuruuteen
7 keinoa, joilla työnantaja ja työntekijä voivat edistää oikeudenmukaista palkkausta