Solidaarisuusverolla tarkoitetaan kahden prosenttiyksikön ylimääräistä korotusta veroasteikon ylimmässä luokassa. Ensimmäisen kerran vuodelle 2013 säädetty solidaarisuusvero on väliaikaisuudesta huolimatta jatkunut yli vaalikausien, ja matkan varrella veron rajaa on laskettu, ajoittain merkittävästikin.

Kuluvana vuonna kahden prosenttiyksikön lisäveroa maksetaan 85 800 euroa ylittävästä tulosta, kun 10 vuotta sitten raja oli 100 000 euroa. Kun inflaatiokehitys huomioidaan, alkuperäisen solidaarisuusveron tulisi koskea kuluvana vuonna vasta 120 000 euroa ylittäviä tuloja.

Suomen Ekonomit haluaa vihdoin lopettaa progressiota kiristävän ja verotuksen ennakoitavuutta heikentävän lisäveron, jonka oli tarkoitus päättyä vuoteen 2015.

– Vanha vitsi kuuluu, että Suomessa mikään ei ole niin pysyvää kuin väliaikaiseksi tarkoitetut veromuutokset, mutta nyt olisi paikka tehdä poikkeus tuohon sääntöön. Solidaarisuusvero on hyvä esimerkki väliaikaiseksi tarkoitetusta verosta, joka uhkaa upota rakenteisiin lopullisesti ja kiristää verotusta pysyvästi. Se on myös valitettavan tehoton tapa vahvistaa julkista taloutta, sanoo Suomen Ekonomien pääekonomisti Elias Erämaja.

Ruotsi poisti solidaarisuusveron tutkimustiedon pohjalta

Ruotsin hallitus poisti verotaulukoistaan Suomen järjestelmään verrattavan solidaarisuusveron vuonna 2020. Tuolloin ylimpiä marginaaliveroprosentteja leikattiin peräti viidellä prosenttiyksiköllä.

Lakivalmistelussa muutoksen itserahoittavuudeksi arvioitiin 56–185 prosenttia, eli veronlaskun arvioitiin rahoittavan itsensä vähintään puoliksi tai jopa lisäävän verotuloja.

Myös Suomessa ylimmät rajaveroasteet ovat erittäin korkeita, joten solidaarisuusveron poiston arvioidaan rahoittavan itsensä myös täällä merkittäviltä osin.

– Tuloverotusta on naapurimaassamme kevennetty viime vuosikymmeninä määrätietoisesti ja hyvin tuloksin. Tänä päivänä Ruotsissa palkansaajan tuloveroprosentti on keski- ja hyvätuloisilla merkittävästi Suomea alhaisempi ja toisaalta työllisyysaste on siellä korkeampi. Suomenkin tulisi verottaa jatkossa vähemmän sitä mitä haluamme lisää, eli työtä, Erämaja päättää.

Suomen Ekonomien hallitusohjelmatavoitteena on keventää ansiotuloverotusta kaikissa tuloluokissa.

Lisätiedot:

Erämaja Elias
Pääekonomisti
p. +358407471854