Minna Nikula
Minna Nikula on varallisuusvalmentaja ja sijoittaja, joka tavoittelee taloudellista riippumattomuutta. Päivätyönään hän vetää kansainvälisen kasvuyrityksen Suomen tytäryhtiötä.

Synnyin vähävaraiseen yksinhuoltajaperheeseen. Valmistuttuani kauppakorkeakoulusta pääsin hyväpalkkaiseen työpaikkaan, ja se oli minulle rahaan tottumattomalle aikamoista herkkua. Vihdoin oli varaa kaikkeen siihen, mihin ei ennen ollut. Minusta kehittyi himoshoppaaja. Kulutin rahaa kuin viimeistä päivää − tili tuli ja tili meni.

Vuonna 2011 törmäsin vanhaan opiskelukaveriini Terhi Majasalmeen, joka oli silloin jo pari vuotta pitänyt varallisuusvalmennuksia naisille. Olin taas turhautunut siihen, että Visa oli tapissa ja tili tyhjä, joten hetken mieli – johteesta päätin lähteä mukaan.

Varallisuusvalmennus muutti koko elämäni suunnan ainakin taloudellisesti. Ymmärsin, että myös minulla on mahdollisuus vaurastua ja olla taloudellisesti riippumaton. Se oli iso oivallus, sillä vapaus ja riippumattomuus ovat minulle tärkeitä arvoja.

Valmennuskurssi antoi kipinän ja aloin opiskella sijoittamista. Aloitin oman sijoittamiseni osakkeista ja kerrytin kuusinumeroisen osakesalkun, kunnes ryhdyin sijoittamaan asuntoihin, joita minulla on puolisoni kanssa nyt kymmenkunta.

Vaurastuminen on mahdollista kaikille. Yksinkertaisuudessaan sinun tarvitsee lisätä tulojasi, järkeistää menojasi ja sijoittaa ylijäämä korkoa korolle -ilmiötä hyödyntäen. Sijoitusten tuottoja voi myös parantaa opiskelemalla paremmaksi sijoittajaksi ja esimerkiksi hyödyntämällä vipuvoimia.

Vaikka sijoittamisesta on saatavilla paljon tietoa muun muassa kirjojen ja blogien muodossa, ihmiset tarvitsevat myös henkilökohtaista sparrausta. Sijoittaminen voi myös pelottaa. Laihduttamisen tueksi osataan jo ottaa personal trainer, varallisuusvalmentajia kohtaan kysyntä on myös lisääntymässä. En itsekään olisi pystynyt tekemään näin mittavia taloudellisia muutoksia ilman valmennusta.

Albert Einstein on sanonut, että hulluus on sitä, että toistaa yhä uudelleen samaa, mutta odottaa silti eri tulosta. Sama pätee vaurastumiseen. Jos et ole vaurastunut tähän päivään mennessä, on tehtävä muutoksia. Kuinka radikaaleja? Riippuu siitä, miten nopeita tuloksia haluaa. Silti pienilläkin muutoksilla saa pidemmän ajan kuluessa isoja asioita aikaan. Kituuttaa ei siis tarvitse, kun löytää itselle sopivan balanssin ja vaurastumisen vauhdin. Nauttii elämästä nyt, mutta niin, että voi nauttia siitä myös tulevaisuudessa.

Meitä pidättelee usein vaurastumasta uskomukset, joita rahaan ja vaurastumiseen liitetään. ’Raha on kaiken pahan alku ja juuri’ tai ’rikkaat ovat ahneita ja pinnallisia’. Jos ajattelee näin, ei voi vaurastua.”

Teksti: Heidi Haapalainen
Kuva: Vesa Laitinen

Artikkeli on julkaistu Ekonomi-lehdessä 1/20.

Lue myös

Voglian toimitusjohtaja Katriina Virtanen: ”Paras vaurauden merkki on onnellisuus”