Millainen on hyvä työhakemus? Miten erottua joukosta? Hakemuksen tärkein tehtävä on avata ovi haastatteluun.

Hyvä työhakemus on selkeä ja persoonallinen

  • Hyvä työhakemus on selkeä ja napakka. Sopiva työhakemuksen pituus on yksi A4-sivu.
  • Työhakemuksesta tulee käydä selkeästi ilmi kuka hakee, mitä hän hakee ja miksi hän hakee.
  • Työhakemuksen tulee vastata työpaikkailmoitukseen. Tee yksilöllinen työhakemus kuhunkin hakemaasi paikkaan.
  • Panosta työhakemuksen luettavuuteen. Selkeä ja virheetön yleiskieli on varmin vaihtoehto.
  • Tuo persoonasi esille. Voit hyödyntää esimerkiksi asetteluja tai erilaisia fontteja. Sisältö on kuitenkin tärkein; älä uhraa sisältöä upealle ulkoasulle.
  • Työnantajaa kiinnostaa: Mikä motivoi sinua hakemaan tehtävään? Miksi olet sopiva henkilö tähän tehtävään? Mitkä ovat vahvuutesi ja ominaisuutesi, jotka edesauttavat tehtävässä suoriutumista?
  • Vältä toistoa: hakemus ei ole essee-muotoinen versio CV:stä vaan sen tulisi täydentää CV:tä.  

Työhakemuksen rakenne

Herätä mielenkiinto kertomalla motivaatiostasi. Mikä työnantajan toiminnassa, toimintatavassa tai tuotteissa kiinnostaa sinua niin paljon, että haluat tehdä töitä niiden edistämiseksi? Mikä tehtävässä innostaa sinua erityisesti?

Kuvaa seuraavissa kappaleissa tehtävän kannalta olennainen osaamisesi, kokemuksesi ja vahvuutesi. Pyri vastaamaan ilmoituksen odotuksiin perustelemalla osaamisesi kunkin odotuksen näkökulmasta. Esimerkit kiinnostavat rekrytoijaa.  

Kohtelias ja yhteenvedonomainen lopetuskappale sisältää usein myös palkkapyynnön sitä kysyttäessä. Palkkapyynnön voi ilmaista tasalukuna ja mahdollisesti mainita, että on valmis keskustelemaan siitä, kun tietää tehtävästä enemmän.

Aseta palkkapyyntö kohdilleen käyttämällä Palkkatutkaa jäsenpalvelussa tai hyödyntämällä palkkaneuvontaa.

Valmistautuminen parantaa työhakemusta

Pyydä jotakuta ulkopuolista oikolukemaan työhakemuksesi.

Varmista ennen lähettämistä, että työhakemuksesi antaa osaamisestasi ja tavoitteistasi juuri sellaisen kuvan kuin haluat.

Hyödynnä rohkeasti kaikki mahdolliset keinot, jotka voivat auttaa sinua työhakemuksen laadinnassa. Suomen Ekonomien uravalmentajat sparraavat työhakemuksen laadinnassa. Opiskelijana voit saada vinkkejä myös yliopistosi rekrytointipalveluista.

Soita työnantajalle, jos siihen annetaan mahdollisuus.

  • Soittamalla saat tarvitsemaasi lisätietoa tehtävästä, mahdollisesti tulevasta organisaatiosta ja tiimistäsi.
  • Annat itsestäsi hyvän ja ammattimaisen kuvan hakijana, kun esität tehtävän kannalta oleellisia kysymyksiä. Mieti, mitä tietoa tarvitsisit, jos aloittaisit työn huomenna.
  • Valmistaudu kertomaan lyhyesti osaamisestasi ja tavoitteistasi.
  • Hyödynnä puhelinkeskustelun aikana kuulemiasi asioita laatiessasi hakemusta.
  • Kirjoita hakemukseen viite käydystä puhelinkeskustelusta: milloin ja kenen kanssa keskustelit.

Lähetä työhakemus pyydetyssä muodossa tai pdf-muodossa, jotta vastaanottoja saa sen juuri sellaisena kuin olet tarkoittanutkin.

  • Kun toimitat hakemuksen sähköpostitse, kirjoita tekstikenttään lyhyt, motivoiva saate ja liitä itse hakemus viestiin liitteenä.  
  • Jos hakemus toimitetaan sähköisessä verkkopalvelussa, kannattaa hyödyntää avoimet kentät mahdollisimman tehokkaasti. Niissä on mahdollisuus erottua joukosta sekä korostaa osaamistasi ja persoonallisuuttasi.

Hakemuksen ja CV:n työnjako

Hakemuksen ja CV:n välillä on tärkeää olla työnjako. Hakemus ei ole vain aukikirjoitettu CV vaan viesti, joka kertoo motivaatiostasi sekä sinusta ihmisenä ja työntekijänä.

Voit ajatella, että CV kertoo historian: faktat kokemuksestasi ja taustastasi sekä saavutuksistasi. Hakemus taas keskittyy tulevaan ja kuvaa esimerkkien avulla motivaatiotasi, työskentelytapaasi ja työsi laatua. Toinen tapa on pitää CV suppeampana ja kertoa mm. saavutuksista tai työn tuloksista hakemuksessa. Valitse työnjako, joka on juuri sinun potentiaaliselle työnantajallesi kiinnostava ja selkeä.

Työhakemuksesta sanottua

“Hakijan kannattaa todella tarkkaan miettiä ennen hakemuksen kirjoittamista ja lähettämistä, miksi haluaa hakea kyseistä paikkaa ja miten sen voi uskottavasti perustella hakemuskirjeessä. Kun kaikilla hakijoilla on yhtä hyvät, samat peruslähtökohdat, kuten KTM-tutkinto, katsovat hakemusten käsittelijät haastatteluun valitessaan erityisesti sitä, ketkä hakijoista vaikuttavat aidoimmin kiinnostuneelta.”

Ernst & Young