Ekonomien Blogi

Blogissamme sekä omat että vierailevat asiantuntijat kirjoittavat työelämän ajankohtaisuuksista ja sparraavat eri elämäntilanteissa olevia ekonomeja. 

Uusimmat blogikirjoitukset

Opiskelija, liity työttömyyskassaan nyt

Hämmästyttävän harva kylteri on työttömyyskassan jäsen, vaikka kassaan voi hyvin liittyä jo opiskeluaikana. 

Blogi 18.5.2020

Olkaamme ystäviä toisillemme 

Tänään (23.4.2020) vietetään opiskelijoiden mielenterveyspäivää. Tänä vuonna päivän ympärille rakentuvan vuosittain vaihtuvan kampanjan teemana on ystävyys. 

Blogi 23.4.2020

Milleniaalit havittelemassa merkityksellisyyttä

Maanantaina julkaistiin Nuorisobarometri 2019, jonka teemana oli työ ja yrittäjyys. Yhtenä tärkeimpänä havaintona esiin nousi se, että nuoret kokevat työn merkitykselliseksi. Mitä ihmettä tämä tarkoittaa käytännössä?

Blogi 22.4.2020

Koronavirus kellisti työllisyyden hyvän kehityksen dramaattisen nopeasti

Koronavirus kellisti työllisyyden hyvän kehityksen dramaattisen nopeasti, ja työttömyysturvahakemusten määrä on kasvussa. Suomen Ekonomien jäsenet kuuluvat KOKO-työttömyyskassaan, jossa hakemusten käsittelytilanne on ollut edelleen hyvä.

Blogi 7.4.2020

Kylteriopiskelijoiden yhteisöllisyys pitää meidät pinnalla

Kaveriporukan Napolin-matka peruuntui, mutta samalla muistui mieliin yhteisöllisyyden perimmäinen tarkoitus.

Blogi 3.4.2020

Mistä tulee sinun supervoimasi?  

Korkeakoulujen yhteishaku on parhaillaan menossa. Jos pohdit kauppakorkeaan hakemista, älä missään nimessä anna stereotypioiden rajoittaa sinua. Perkaan tässä kirjoituksessa koulutusalavalintojen taustoja tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta. 

Blogi 30.3.2020

Timantit syntyvät paineen alla

Menettääkö coach nyt uskottavuutensa, jos pysyy yltiöoptimistisesti teesissään, että kaikki järjestyy tavalla tai toisella, kysyy uravalmentaja Tiina Myöhänen-Astikainen. 

Blogi 25.3.2020

Vinkkejä rauhoittumiseen, jos ahdistaa tai pelottaa

Tässä ajassa on paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Se aiheuttaa monille huolta ja levottomuutta. Kokosin sinulle vinkit, joilla omaa oloa voi helpottaa.

Blogi 18.3.2020

Asiantuntijasta johtajaksi: Osaanko, riitänkö, loukkaanko?

Asiantuntijasta johtajan rooliin siirtyminen herätti valtavasti innostusta mutta myös epävarmuuksia, joita oli ryhdyttävä purkamaan.

Blogi 27.2.2020

Sinullakin on pian enemmän johtajuutta – osaatko käyttää sitä?

Organisaatioissa on käynnissä päätöksenteon uusjako, minkä ansiosta asiantuntijoiden täytyy osata johtaa itseään ja muita. Johtajuustaitojen kasvattaminen kannattaa aloittaa heti. Muutama hyväksi havaittu menetelmä auttaa ketä tahansa.

Blogi 25.2.2020

Yhteisöllisyys verkossa

Ihmiset tuijottavat kadulla älyluurejaan eivätkä noteeraa toisiaan. Ei ihme, että älylaitteitaan käyttävät leimataan epäsosiaalisiksi ja eristäytyviksi. Ruutujen takana on kuitenkin toisia ihmisiä ja oma sosiaalinen maailmansa.

Blogi 20.2.2020

Tästä syystä 43 % ekonomeista saa palkankorotuksen

Kiinnostaako ansiokehitys? Jos kiinnostaa, niin kannattaa olla kiinnostunut myös työehtosopimuksista.

Blogi 19.2.2020

Osaamisen hallinta ratkaisee digitalisaation menestyjät

Julkisuudessa on keskusteltu paljon siitä, miten tekoälyt ja robotit mullistavat työelämän. Kaikkien mielestä murros on syvä, mutta kukaan ei osaa varmuudella ennakoida, millaiset työmarkkinat Suomessa on 2030-luvulla.

Blogi 14.2.2020

FAQ: Ekonomien palkkakehitys ja koulutusmäärät - liittyvätkö toisiinsa?

Suomen Ekonomit julkaisi uusimmat tiedot jäsenten palkkakehityksestä tänään. Palkkatutkimus kertoo, että ekonomien palkat polkevat suurelta osin paikoillaan. Siksi myöskään ostovoima ei ole toivotulla tavalla kehittynyt. Miten tämä liittyy koulutuspolitiikkaan ja vaikkapa kauppatieteiden koulutusmääriin?

Blogi 13.2.2020

Uusi perhevapaajärjestelmä puutteistaan huolimatta iso parannus

Suunnitteilla oleva 1+6,6+6,6-malli on näennäisen radikaali kompromissi. Suunta on oikea - ehkä jopa harppaus kohti tasa-arvoisempaa työelämää, mutta uudistus jää kuitenkin hieman kesken.

Blogi 6.2.2020

Näytön paikka

Tutkintotodistukset eivät enää riitä osaamisen todentamiseen. Tarvitaan hienojakoisempia, jatkuvasti ylläpidettäviä osaamisen osoittamisen välineitä.

Blogi 6.2.2020

Kaikki korkeakoulumme ovat maakuntakorkeakouluja − Yhdessä ne ovat Suomen tulevaisuus

Koulutus- ja osaamistason nostoon ja uudenlaiseen jatkuvan oppimisen tarjontaan tarvitaan kaikkia korkeakouluja. Myös KARVIn tuore arviointi patistaa niitä entistä tiiviimpään yhteistyöhön. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

Blogi 23.1.2020

Trendikästä työvuosikymmentä!

Vuosikymmenen alun kunniaksi Helsingin Sanomat julkaisi jutun otsikolla Mukavuus ennen kaikkea (HS, 1.1.2020). Valitettavasti juttu on maksumuurin takana, mutta lyhykäisyydessään sisällössä paneuduttiin siihen, miten yhteistyökykyiset eli mukavat ihmiset tulevat pärjäämään työelämässä parhaiten. Hierarkian ja hirviöpomojen sijaan yhteistyökyky ja ystävällisyys on uusi trendi. Ja hyvä niin.

Blogi 9.1.2020

Jääkö työmarkkinakierroksen päänavaus tulevalle vuodelle?

Ylempien toimihenkilöiden lakot teknologiateollisuudessa ja suunnittelu- ja konsulttialalla ovat tältä erää ohi. Ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kiellot päättyvät nyt perjantaina 20.12. eli joulun yli mennään ilman työtaistelutoimia.

Blogi 20.12.2019

Vihaatko sinäkin kellokorttia turhaan?

Uudessa joustotyössä osan töistä saa tehdä varsin vapaasti missä ja milloin vain. Kuinka kätevää! Joustotyö tuokin monen asiantuntijan elämään vaikutusmahdollisuuksia ja vapautta. Mutta vapaudessa piilee myös vaara, jos työajan seuraaminen unohtuu.

Blogi 13.12.2019

Raha on arkinen asia − miksi puhumme siitä silti niin vähän?

Osallistuin lokakuussa keskustelutilaisuuteen, jossa puhuttiin rahasta ja ennen kaikkea siitä, miten rahasta ja sen käytöstä puhutaan. Siellä pohdimme, mikä nykyisessä keskustelussa mättää ja mitä sen parantamiseksi pitäisi tehdä.

Blogi 26.11.2019

Opiskeluaikojen ihmissuhteilla on iso merkitys loppuelämälle

2000-luvun alussa löysin itseni aloittelemasta kauppatieteiden opintoja Itä-Suomessa. Valtaosa uusista kyltereistä oli kotoisin susirajan tuntumasta. Olin heidän joukossaan stadin slangia puhuva kummajainen.

Blogi 18.11.2019

The importance of contacts and networks

People that have been in working already for a couple of year often return to school to lecture or tell us as student about their career path and how they have ended up where they are today.

Blogi 4.11.2019

Jäikö Suomen osaamistasosta huolehtiminen tutkintotehtailun varjoon?

Suomi on jäänyt jälkeen keskeisistä verrokkimaista kansalaisten koulutustasossa. Työmarkkinoilla on tällä hetkellä koko maassa kasvua haittaavaa osaaja- ja osaamispulaa.

Blogi 1.11.2019

Arvotietoisuus nousee, omistaja reagoi

Kapitalismi on rikki -keskustelu käy nyt vilkkaana, koska talousvaikuttajien ja liiketoimintaosaajien arvot ovat tutkitusti pehmentyneet. Hyvä niin. Äärilaidat voidaan kuitenkin jättää omaan arvoonsa, sillä muutama asia pysyy.

Blogi 9.10.2019

Kokeneempien seurassa – ideariihi yrittäjyydestä

Yllätyn kerrasta toiseen, kuinka ihmiset haluavat auttaa ja antaa aikaansa. Jakaa asiantuntemustaan. Ratkaista ongelmia. Jos vain uskaltaa kysyä.

Blogi 4.10.2019

Uusi työaikalaki on merkki paikallisen sopimisen edistämisestä

Uusi työaikalaki, joka astuu voimaan 2020 alusta, on hyvä esimerkki paikallisen sopimisen edistämisestä. Työelämä on muuttunut valtavasti 2000-luvulla ja perinteinen ”kasista neljään”-toimistotyöaika ei enää ole arkipäivää.

Blogi 2.10.2019

Perhevapaisiin tehtävä peruskorjaus pienen pintaremontin sijaan

Isien osuus käytetyistä perhevapaista on kasvanut hiljalleen, mutta tahti on tuskastuttavan hidas. Työelämän tasa-arvon kannalta tämä on ongelma. On selvää, että isät eivät ala laajasti käyttää pidempiä perhevapaita ilman järjestelmän perusteellista remonttia.

Blogi 1.10.2019

Kiitos koulutukseen panostamisesta – mutta raha ei yksin riitä

Hallitus sai viime viikolla valmiiksi ensi vuoden budjetin. Kuten odottaa saattoi, koulutuksen rahoitus eri asteilla kasvaa ensi vuodesta alkaen merkittävästi ja hyvä niin.

Blogi 27.9.2019

Jälkipeli: Jukka Jalosen johtamistimantit

Mestarivalmentaja Jukka Jalonen puhui viime viikolla Tennispalatsissa täydelle salilliselle ekonomeja. Kuuntelin uravalmentajana hänen johtamis- ja tiimityöoppejaan mielenkiinnolla. Muistivihkooni kertyi täsmäsanoja, joilla moderni johtaja menestyy. Uskoisitko, ne ovat peräisin testosteronintäyteisestä lätkämaailmasta? Meillä on siitä paljon opittavaa.

Blogi 24.9.2019

Näytä lisää