Ekonomien Blogi

Blogissamme sekä omat että vierailevat asiantuntijat kirjoittavat työelämän ajankohtaisuuksista ja sparraavat eri elämäntilanteissa olevia ekonomeja. 

Uusimmat blogikirjoitukset

Kaikki korkeakoulumme ovat maakuntakorkeakouluja − Yhdessä ne ovat Suomen tulevaisuus

Koulutus- ja osaamistason nostoon ja uudenlaiseen jatkuvan oppimisen tarjontaan tarvitaan kaikkia korkeakouluja. Myös KARVIn tuore arviointi patistaa niitä entistä tiiviimpään yhteistyöhön. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

Blogi 23.1.2020

Trendikästä työvuosikymmentä!

Vuosikymmenen alun kunniaksi Helsingin Sanomat julkaisi jutun otsikolla Mukavuus ennen kaikkea (HS, 1.1.2020). Valitettavasti juttu on maksumuurin takana, mutta lyhykäisyydessään sisällössä paneuduttiin siihen, miten yhteistyökykyiset eli mukavat ihmiset tulevat pärjäämään työelämässä parhaiten. Hierarkian ja hirviöpomojen sijaan yhteistyökyky ja ystävällisyys on uusi trendi. Ja hyvä niin.

Blogi 9.1.2020

Jääkö työmarkkinakierroksen päänavaus tulevalle vuodelle?

Ylempien toimihenkilöiden lakot teknologiateollisuudessa ja suunnittelu- ja konsulttialalla ovat tältä erää ohi. Ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kiellot päättyvät nyt perjantaina 20.12. eli joulun yli mennään ilman työtaistelutoimia.

Blogi 20.12.2019

Vihaatko sinäkin kellokorttia turhaan?

Uudessa joustotyössä osan töistä saa tehdä varsin vapaasti missä ja milloin vain. Kuinka kätevää! Joustotyö tuokin monen asiantuntijan elämään vaikutusmahdollisuuksia ja vapautta. Mutta vapaudessa piilee myös vaara, jos työajan seuraaminen unohtuu.

Blogi 13.12.2019

Raha on arkinen asia − miksi puhumme siitä silti niin vähän?

Osallistuin lokakuussa keskustelutilaisuuteen, jossa puhuttiin rahasta ja ennen kaikkea siitä, miten rahasta ja sen käytöstä puhutaan. Siellä pohdimme, mikä nykyisessä keskustelussa mättää ja mitä sen parantamiseksi pitäisi tehdä.

Blogi 26.11.2019

Opiskeluaikojen ihmissuhteilla on iso merkitys loppuelämälle

2000-luvun alussa löysin itseni aloittelemasta kauppatieteiden opintoja Itä-Suomessa. Valtaosa uusista kyltereistä oli kotoisin susirajan tuntumasta. Olin heidän joukossaan stadin slangia puhuva kummajainen.

Blogi 18.11.2019

The importance of contacts and networks

People that have been in working already for a couple of year often return to school to lecture or tell us as student about their career path and how they have ended up where they are today.

Blogi 4.11.2019

Jäikö Suomen osaamistasosta huolehtiminen tutkintotehtailun varjoon?

Suomi on jäänyt jälkeen keskeisistä verrokkimaista kansalaisten koulutustasossa. Työmarkkinoilla on tällä hetkellä koko maassa kasvua haittaavaa osaaja- ja osaamispulaa.

Blogi 1.11.2019

Arvotietoisuus nousee, omistaja reagoi

Kapitalismi on rikki -keskustelu käy nyt vilkkaana, koska talousvaikuttajien ja liiketoimintaosaajien arvot ovat tutkitusti pehmentyneet. Hyvä niin. Äärilaidat voidaan kuitenkin jättää omaan arvoonsa, sillä muutama asia pysyy.

Blogi 9.10.2019

Kokeneempien seurassa – ideariihi yrittäjyydestä

Yllätyn kerrasta toiseen, kuinka ihmiset haluavat auttaa ja antaa aikaansa. Jakaa asiantuntemustaan. Ratkaista ongelmia. Jos vain uskaltaa kysyä.

Blogi 4.10.2019

Uusi työaikalaki on merkki paikallisen sopimisen edistämisestä

Uusi työaikalaki, joka astuu voimaan 2020 alusta, on hyvä esimerkki paikallisen sopimisen edistämisestä. Työelämä on muuttunut valtavasti 2000-luvulla ja perinteinen ”kasista neljään”-toimistotyöaika ei enää ole arkipäivää.

Blogi 2.10.2019

Perhevapaisiin tehtävä peruskorjaus pienen pintaremontin sijaan

Isien osuus käytetyistä perhevapaista on kasvanut hiljalleen, mutta tahti on tuskastuttavan hidas. Työelämän tasa-arvon kannalta tämä on ongelma. On selvää, että isät eivät ala laajasti käyttää pidempiä perhevapaita ilman järjestelmän perusteellista remonttia.

Blogi 1.10.2019

Kiitos koulutukseen panostamisesta – mutta raha ei yksin riitä

Hallitus sai viime viikolla valmiiksi ensi vuoden budjetin. Kuten odottaa saattoi, koulutuksen rahoitus eri asteilla kasvaa ensi vuodesta alkaen merkittävästi ja hyvä niin.

Blogi 27.9.2019

Jälkipeli: Jukka Jalosen johtamistimantit

Mestarivalmentaja Jukka Jalonen puhui viime viikolla Tennispalatsissa täydelle salilliselle ekonomeja. Kuuntelin uravalmentajana hänen johtamis- ja tiimityöoppejaan mielenkiinnolla. Muistivihkooni kertyi täsmäsanoja, joilla moderni johtaja menestyy. Uskoisitko, ne ovat peräisin testosteronintäyteisestä lätkämaailmasta? Meillä on siitä paljon opittavaa.

Blogi 24.9.2019

Kilpailukiellot eivät saa olla palkka- ja urakehityksen esteenä

Yksi Suomen Ekonomien keskeisimmistä hallitusohjelmatavoitteista oli, että turhat kilpailukieltosopimukset karsitaan takaamalla työntekijälle oikeus korvaukseen kilpailukiellon ajalta. Kilpailukieltoehdon sisältyminen työsopimuksiin on nykyisin enemmän sääntö kuin poikkeus.

Blogi 14.8.2019

Työelämä, tervetuloa 2000-luvulle!

Uusi hallitus on aloittanut taipaleensa ja hallitusohjelmaa lukiessa yksi niistä asioista, joihin kiinnitin huomioni, oli kirjaus perhevapaauudistuksesta. Isien osuutta vapaista lisätään, mutta tälläkään hallituksella ei riittänyt uskallus tehdä uudistusta, joka ihan oikeasti lisäisi sukupuolten välistä tasa-arvoa etenkin työelämän ja perhevastuun jakautumisen suhteen. Oikea perhevapaauudistus olisi kiintiöinyt vapaat molemmille vanhemmille ja lyhentänyt tai edes porrastanut kotihoidontukea.

Blogi 9.8.2019

Paikallisen sopimisen edistämiseen tarvitaan luottamusta ja rohkeutta

Rinteen hallituksen tavoite lisätä paikallista sopimista osapuolten keskinäiseen luottamukseen perustuen on hyvä. Keinotkin ovat pitkälti samat mitä me esitimme hallitusohjelmatavoitteissamme. Sopimuksettomille aloille olisimme antaneet rohkeammin siimaa, jotta sielläkin päästäisiin kokeilemaan ja luomaan sopimisen kulttuuria.

Blogi 11.7.2019

Hallituksen verolinjoissa ei suurta draamaa

Antti Rinteen hallitusohjelmaa odotettiin suurella mielenkiinnolla; miten suomalaisittain varsin vasemmistolainen hallitus aikoo tarttua verotuskysymyksiin. Lopputulos ei ollut järin dramaattinen, vaikka nuristavaa ekonomikunnan näkökulmasta löytyykin.

Blogi 4.7.2019

Pyyteetön vuorovaikuttaminen on pitkän tähtäimen pääomaa

Ajatella, että elämme jo hyvää vauhtia kesää eteenpäin, ja lähes puolet tästä vuodesta on jo takana. Allekirjoittaneen osalta aika on tuntunut tämän vuoden puolella kulkevan lähes pikakelauksella, kiitos opiskelijajärjestötoiminnan sekä itse opiskelun.

Blogi 2.7.2019

Kyllä uuden punamullankin kanssa pärjätään!

Ekonomien toimistolla on tavattu hallitusohjelmaa perusteellisesti. Että periikö maan hukka, kuten elinkeinoelämä vahvasti maalaili neuvottelujen vielä ollessa käynnissä.

Blogi 25.6.2019

Liittokokousviikonloppu pähkinänkuoressa

Suomen Ekonomien sääntömääräinen kevätliittokokous pidettiin toukokuun viimeisenä lauantaina Tampereen yliopiston Linna-rakennuksessa.

Blogi 17.6.2019

Opiskelijat päätöksenteossa vapauttavat potentiaalin

Turun kauppakorkeakoululle myönnettiin huhtikuussa AACSB-akkreditointi, laatuleima, joka on myönnetty vain 5 %:lle kauppatieteellisistä yksiköistä maailmassa. Tämä laatuleima kuvastaa opetuksen ja tutkimuksen laadukkuutta sekä aktiivista opetussuunnitelman kehitystyötä ja opiskelijoiden oppimistavoitteiden saavuttamista.

Blogi 31.5.2019

Kannustava verotus mahdollistaa yhteiskunnan kasvun

Verotuksen tarkoituksena on ylläpitää hyvinvointivaltion palveluita, kuten kouluja, teitä ja terveydenhuoltoa. Veropohjan tulee olla laaja, jotta näitä palveluita voidaan jatkossakin ylläpitää. On kuitenkin kestämätöntä, että hallitusneuvotteluiden alla on väläytelty ajatuksia veropolitiikasta, jossa veropohjaa laajennettaisiin mm. yrittäjävähennyksen lakkauttamisella sekä solidaarisuusveron alarajan alentamisella. Ahneus ei ole valttia, ei edes veropolitiikassa.

Blogi 22.5.2019

Verot eivät ole ehtymätön rahoituslähde

Säätytalon hallitusohjelmaneuvotteluihin lähdettiin ajatuksella talouspolitiikan uudesta linjauksesta: ei enää säästöjä, hyvinvointipalveluihin miljardiluokan satsaukset ja rahoitus verojen kiristyksillä ja velanotolla. Teoriassa tällainen yhtälö voisikin toimia, mutta globaalissa maailmassa, jossa rajat eivät ole suljetut, verojen kiristykset saattavat muodostua ongelmaksi.

Blogi 20.5.2019

Joko Suomen korkeakoulu nytkähtää ratkaisevasti eteenpäin?

Kolme tällä hetkellä hallitusneuvottelevaa puoluetta linjaa ohjelmissaan hienosti oppijan ja jatkuvan oppimisen puolesta.

Blogi 16.5.2019

Opiskelija – turvaa toimeentulosi valmistumisen jälkeen ja vakuuta itsesi työttömyyden varalta jo nyt!

Kesä merkitsee monelle opiskelijalle kesätöitä. Oliko kesätöiden löytyminen sinulle haasteellista? Kilpailitko työpaikoista montaa osaavaa opiskelukaveriasi vastaan? Jäitkö jossakin työpaikassa täpärästi toiseksi? Näin saattaa käydä myös valmistuttuasi.

Blogi 14.5.2019

EU on perustettu ihmisten hyvinvointia varten

Sosiaalisen vastuun puolella EU:lla on vielä pitkä matka kuljettavana. Taloudellinen kestävyys ja kilpailukyky voi syntyä vain reilun työelämän pelisäännöillä, jotka suosivat fiksuja ja reiluja yrityksiä.

Blogi 10.5.2019

Kehitetään työhyvinvointia yhdessä

Työelämän kehittämiskeskustelussa tulisi siirtyä haitoista hyötyihin ja ongelmista ratkaisuihin. Eikö olisi jo aika yhdessä sitoutua kehittämään työhyvinvointia? Lue asiamiehemme Tedin faktoja ja ajatuksia työhyvinvoinnista.

Blogi 26.4.2019

Yhteisön voima

Yhteisöt. Niitä löytyy monenlaisia ja näköisiä – olemme Ekonomeissa yksi iso, yli 50 000 hengen yhteisö ja lisäksi meiltä löytyy sisältä pienempiä yhteisöjä: paikallisia ekonomiyhdistyksiä ja kylteriainejärjestöjä. Yhteisöillä on valtava voima ja mahdollisuus vaikuttaa ympärillä olevaan ajatteluun ja toimintaan.

Blogi 29.3.2019

Urasiirron sietämätön vaikeus

Työnhakija voidaan edelleen leimata ylipäteväksi hänen hakeutuessaan uusille aloille nykyistä tai aiempaa hierarkkisesti alemman tason työpaikkoihin. Toisaalta hänellä ei uudella alalla ole ilman alan aiempaa osaamista juurikaan mahdollisuutta hakea suoraan korkeammankaan tason tehtäviin. Munakanaongelma on kypsä.

Blogi 21.3.2019

Näytä lisää